Ексклюзиви
вівторок, 08 квітня 2008 19:45

Київ потрапив до тридцятки найбрудніших міст планети

Київ потрапив до тридцятки найбрудніших міст планети
Київ входить до тридцятки найбрудніших міст планети. Такі дані отримала компанія Mercer, досліджуючи 215 населених пунктів світу на предмет відповідності санітарним нормам.

Експерти працювали з такими критеріями: ступінь забрудненості повітря, частота прибирання сміття, придатність води для пиття, доступність медичних послуг, наявність та інтенсивність поширення інфекційних хвороб.

Усі міста порівнювали з Нью-Йорком, котрий визначили як базове місто з оцінкою 100 балів.

Найгіршим у цьому рейтингу виявилось Баку (Азербайджан) – 27,6 бала. Після Баку розташувалась Дака (Бангладеш) – 29,6 бала. Перевантаженість міста транспортом тут як ніде дається взнаки. Третє і четверте місця – у столиць Мадагаскару та Гаїті, відповідно Антананаріву (30,1) та Порт-о-Пренс (34). Кількість населення у цих містах невпинно зростає, і найбільш проблемним стає водопостачання та прибирання сміття. Мехіко з 37,7 бала посідає п"яту сходинку. Тут настільки значні промислові та автомобільні викиди, що місто не відповідає санітарним нормам ВООЗ щодо якості повітря.

Серед найчистіших міст переважають ті, що розташовані у Північній Америці. Переможець – канадське Калгарі з оцінкою 131,7 бала. На другій позиції – Гонолулу, США (130,3). Під третім номером – Гельсінкі (128,5) – єдине європейське місто у п"ятірці. Далі канадська Оттава (127,2) та американський Міннеаполіс (125,7).

Майже половина з тридцятки найчистіших міст розташовані у Західній Європі. Гельсінкі очолюють список найчистіших європейських міст, Осло, Стокгольм та Цюрих розділили між собою шосту позицію – по 125 балів кожне. Інші європейські міста також мають високі оцінки, окрім Праги, яка опинилась на 75 місці – 101,3 бала.

Російські міста мають дуже низькі бали: Москва (43,4) лише на 201 місці, Санкт-Петербург (50,5) – на 184, Новосибірськ (51,1) – на 182 та Казань (54) – на 174.

Київ також не відзначився чистотою і посів 186 місце з 49,1 бала, що ставить його в топ-30 найбрудніших міст планети.

Новозеландські Окленд і Веллінгтон займають 18 місце (123,1). Усі австралійські міста отримали бал, вищий за базовий.

Японія – країна, в якій розташовані найбільш високо оцінені азійські міста: Кацуяма – 9, Кобе та Омута – 25, Токіо, Нагоя та Осака – 53.

Африканські міста займають найнижчі позиції рейтингу.

Довідка: Mercer – дослідницька компанія, що працює у галузі консалтингу, прогнозування, фінансових послуг. Центральний офіс у Нью-Йорку. На фірму працюють понад 15 тис. співробітників, які обслуговують клієнтів у 180 містах 41 країни світу. Серед найвідоміших клієнтів Mercer – Boeing, Citigroup, Toyota, Fox, Wal-Mart, Google, Toshiba, IT&T, American airlines, Get Blue та ін, повідомляє Rate1.

Зараз ви читаєте новину «Київ потрапив до тридцятки найбрудніших міст планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути