пʼятниця, 01 серпня 2008 16:22

Київ потерпає від нашестя кліщів

У столиці – нашестя кліщів. З початку року 93 киянина звернулися у санстанцію через укуси цих паразитів.

В основному, люди ставали жертвами у парках та у зонах відпочинку, наприклад, у Гідропарку, Пущі-Водиці або ботанічному саду ім. Гришка.

Улюблені місця кліщів – зелені галявини з високою травою, гілки дерев та сухостій. Там ці паразити майже непомітні, а їхній укус безболісний. Тому людина найчастіше виявляє ураження вже на другий-третій день, тоді як личинки можуть залишатися непоміченими протягом кількох тижнів. "Як правило, можна помітити, коли виявляється вже симптоматика: біль у місці укусу. Кліща, який напився багато крові, а він може збільшуватися у 80-150 разів, можна помітити", - говорить ентомолог Київської міської СЕС Ольга Погорілова.

Небезпечні паразити, які переносять збудників вірусних захворювань. Зокрема, такої хвороби, як бореліоз, симптоми якої схожі на грип. Цього року лікарі зафіксували 26 випадків захворювань цією хворобою після укусу кліщів, що майже удвічі більше, ніж минулого. Паразити можуть викликати і інші захворювання.

Працівники санстанції постійно обстежують небезпечні зони, а в місцях найбільшої активності кліщів, людей попереджають про небезпеку. Хоч на ці таблички відвідувачі іноді не звертають уваги, - кажуть у ботанічному саду. Тому його керівництво використовує інші методи: очищує місця перебування паразитів. "Прибираємо сухі гілки, вивозимо сміття, скошуємо траву - це раз. По-друге, з цього року у нас нові вхідні квитки, на яких чітко написано – обережно кліщі", - зазначила заступник директора із загальних питань Національного ботанічного саду ім. Гришка Ольга Бабич.

Перебуваючи біля водойм, фахівці радять переглядати одяг кожні дві години і особливо звертати увагу на частини тіла, покриті волоссям. Крім того, перед прогулянкою варто скористатися спеціальними відлякувальними засобами - репелентами. Їхня дія може тривати від 15 хвилин до 10 годин, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Київ потерпає від нашестя кліщів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути