Ексклюзиви
субота, 20 лютого 2016 20:53

Кияни відзначили День Героїв Небесної сотні
33

Фото: Андрій Жигайло

Київ продовжує вшановувати пам'ять Героїв Небесної сотні.

Із самого ранку кілька автобусів з родинами загиблих під час Революції Гідності, прибули на Михайлівську площу. Президент України Петро Порошенко разом із дружиною Мариною разом із родинами загиблих взяв участь у панахиді за загиблими активістами. Служба відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі, який під час Революції Гідності був прихистком для багатьох учасників протестів. Службу провів Предстоятель Української православної церкви, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Звертаючись до присутніх у храмі, Святійший Патріарх зазначив, що сьогодні вся громада зібралася для того, щоб помолитися за душі найкращих доньок і синів України. "Вони віддали своє життя за нашу державу, народ і свободу. Віддали тому, що любили", — сказав він.

По завершенні панахиди Глава держави разом з дружиною встановили у храмі поминальні лампадки, а інші учасники заходу — запалили свічки.

На вулиці Інститутській біля виходу зі станції метро "Хрещатик" відбулась панахида за загиблими героями Небесної Сотні. Біля дерев'яного хреста також зібралися родичі загиблих, ветерани АТО, волонтери, учасники Євромайдану, кияни і гості столиці. Цілий день, лунають молитви, пісня "Пливе кача по Тисині", гімн України. Кияни несуть багато квітів, запалюють лампадки. Здебільшого мовчать.

Ввечері на Майдані Незалежності Національний симфонічний оркестр України виконає "Реквієм" Моцарта, а "Піккардійська Терція" наживо заспіває пісню "Плине кача", яка стала одним із символів Революції Гідності. А закінчаться заходи "Пелюстковою ходою вшанування героїв Небесної Сотні" – символічним обходом місць боротьби і посипання пелюстками квітів місць, де проливалась кров героїв.

Нагадаємо, День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Встановлений указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Зараз ви читаєте новину «Кияни відзначили День Героїв Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути