понеділок, 22 жовтня 2007 20:28

Китай запустить супутник Місяця в середу

Китай збирається запустити свій перший штучний супутник Луни "Чане-1" в середу, 24 жовтня, в 10:00 за Грінвіче (18:00 за пекінським часом). Залежно від погоди запуск може бути перенесений на четвер або п"ятницю.

Стартовий майданчик розташований недалеко від міста Січан, провінція Січуань. Супутник проведе на місячній орбіті близько року, за цей час він здійснить тривимірну зйомку Місяця, вивчить електромагнітний фон і перевірить товщину грунту на її поверхні. До 2012 року Китай планує відправити на Місяць масштабнішу непілотовану експедицію, в ході якої на поверхню супутника Землі висадяться декілька роботів.

Китайці із захопленням стежать за підготовкою до запуску. За даними соцопитувань, більше двох третин населення країни збирається дивитися пряму трансляцію старту. На популярні веб-портали www.qq.com і www.sina.com користувачі прислали більше двох тисяч віршів і п"яти тисяч малюнків, присвячених "Чан е-1".

Супутник названий на честь китайської богині Місяця Чан е, яка, за переказами, прийняла зілля, щоб повернути втрачене безсмертя, але не розрахувала дозу і тому не просто знайшла безсмертя, але і ненароком опинилася на Місяці.

Нагадаємо, у вересні штучний супутник Місяця запустила Японія. У найближчі два роки це планують зробити також Індія і США, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Китай запустить супутник Місяця в середу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути