субота, 24 травня 2008 12:59

Китай разом з Росією засудив плани США по ПРО

Голова КНР Ху Цзіньтао і президент Росії Дмитро Медвєдєв засудили плани США по створенню глобальної системи протиракетної оборони (ПРО).

У об"єднаній заяві лідерів двох країн йдеться, що створення американської системи ПРО по всьому світу лише завдає шкоди "встановленню стратегічного балансу і стабільності", підриває довіру між країнами і ніяк не допомагає контролювати нерозповсюдження озброєнь.

Обидві сторони також висловили стурбованість у зв"язку з діями США в цьому напрямі. Спільна заява лідерів держав була зроблена сьогодні в рамках візиту Д.Медвєдєва до Пекіна, передає телеканал "Вєсті".

В п"ятницю почався офіційний візит російського президента в КНР. Основними питаннями зустрічі на вищому рівні будуть співпраця у сфері атомної енергетики, ПЕК, інвестицій, взаємодія в галузі цивільної авіації, міграції, навколишнього середовища.

Напередодні свого візиту Д.Медвєдєв заявив, що ХХI століття повинне стати століттям високотехнологічної кооперації Росії і Китаю в космічній сфері, у сфері високих технологій, нанотехнологій, суднобудування, автомобілебудування.

Нагадаємо, США мають намір побудувати станцію радіолокації в Чехії на території військового полігону Брди недалеко від Праги, а також розмістити 10 ракет-перехоплювачів на території Польщі. Білий дім запевняє, що ці заходи необхідні для захисту Європи і самих США від можливих ракетних атак з боку так званих "держав-ізгоїв", зокрема Ірану і Північної Кореї. Проте Росія висловлює свою стурбованість позицією Вашингтона, стверджуючи, що система ПРО спрямована проти неї.

Відзначимо, що стурбованість Китаю планами США по ПРО також зрозумілі у зв"язку з тим, що їх географія не обмежується Східною Європою. Вони припускають також розгортання ще однієї частини протиракетного щита в Японії. Білий дім підкреслює, що ці заходи дозволять захиститися від КНДР, проте Пекін упевнений, що таким чином США прагнуть змінити баланс сил у світі, висунувши свою систему ПРО безпосередньо до кордонів країн, що володіють ядерною зброєю (Росія і Китай).

Ці заходи, на думку Пентагону, дозволять збільшити щільність американської протиракетної оборони і понизять вірогідність нанесення потенційним супротивником "удару помсти". Саме його перспектива впродовж останніх 60 років лежить в основі концепції ядерної заборони і глобальної стабільності.

Раніше Москва також висловлювала свою підтримку Пекіну відносно створення США американо-японської ПРО. Глава МЗС Сергій Лавров не раз заявляв у зв"язку з цим, що Росія "проти створення протиракетних систем, націлених на забезпечення військової переваги". "Розгортання подібних систем може прискорити гонку озброєнь в регіональному і глобальному масштабах, - відзначав С.Лавров. - Підриваються основи стратегічної стабільності, що веде до зростання непередбачуваності в цій найважливішій сфері підтримки глобальної рівноваги", повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Китай разом з Росією засудив плани США по ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути