Ексклюзиви
вівторок, 23 грудня 2008 14:26

Китай побудує свій перший авіаносець

Китай розглядає можливість будівництва першого авіаносця, повідомляє AP з посиланням на військове відомство цієї країни. Авіаносець, за словами офіційного представника міністерства оборони Китаю старшого полковника Хуанга Ксюпінга, повинен стати "символом сили нації і конкурентоспроможності флоту країни". Точні терміни реалізації цих планів поки не називаються.

В тому випадку, якщо авіаносець буде побудований і увійде до складу флоту, він дозволить озброєним силам Китаю вести бойові дії далеко у відкритому морі, включаючи регіони, які недоступні для літаків, що базуються на наземних аеродромах.

Проте, на думку військових аналітиків, швидше за все, він повинен стати засобом заборони США у разі початку конфлікту навколо Тайваню, який Китай вважає своєю територією. Такий корабель також може дати країні істотну перевагу в можливих конфліктах з сусідами в Південно-китайському морі.

Нагадаємо, що інформація про плани китайських військових побудувати власний авіаносець водотоннажністю 78 тисяч тонн з"явилася в 2005 році. Але вона була спростована оборонним відомством країни.

Згідно з іншими джерелами, Китай планував до 2010 року модернізувати важкий авіаносний крейсер "Варяг", який був придбаний в 2001 році у України і переобладнаний в казино. Деякі ресурси стверджували, що перший китайський авіаносець повинен бути побудований до 2020 року і його водотоннажність складе 93 тисячі тонн.

Авіаносці сьогодні стоять на озброєнні 9 держав - США, Великобританії, Франції, Росії, Італії, Індії, Іспанії, Бразилії і Таїланду. Деякі країни також використовують кораблі, здатні перевозити велику кількість вертольотів. Будівництво авіаносців і авіаносних крейсерів вважається дорогим і довгим процесом, через що деякі держави вважають за краще купувати вживані судна за кордоном, повідолмяє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Китай побудує свій перший авіаносець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути