понеділок, 03 грудня 2007 16:43

Китай неочікувано підтримав санкції проти Ірану

Уряд Китаю вперше виступив на підтримку нових санкцій ООН проти Ірану у зв"язку з його ядерною програмою. Західні дипломати виразили крайнє здивування цим несподіваним поворотом, але оцінюють його позитивно. Аналітики, проте, стверджують, що Пекін не захоче серйозно шкодити іранській економіці, щоб не нанести утрату торгівлі з Ісламською республікою.

Після того, як Китай вперше відкрито висловився за ухвалення нового пакету санкцій, в Раді Безпеки ООН зрушилася з мертвої точки що зайшла в безвихідь кілька місяців тому дискусія. Пекін виразив готовність підтримати заходи, які вдарять по банківському і діловому сектору Тегерана, а також змусять багато високопоставлених іранців відмовитися від поїздок за кордон. Це дозволяє країнам Заходу сподіватися, що резолюція про нові санкції буде затверджена в найближчі тижні.

З п"яти постійних членів Совбеза найактивніше новим каральним заходам опиралися Китай і Росія. За словами дипломатів, КНР побоювалася зіпсувати торгові відносини з Ісламською республікою, і тому виступала проти резолюції ще рішучіше, ніж Росія. Втім, на суботній нараді політичного керівництва постійних членів Ради і Німеччини китайська сторона дала зрозуміти, що небажання Тегерана співпрацювати з ООН в ядерній сфері примушує її підтримати ряд нових санкцій.

"Найважливіша подія цієї наради - це рішення Китаю, - заявив високопоставлений західний дипломат. - Якби ця країна продовжувала заперечувати проти введення додаткових санкцій, на ухвалення резолюції пішло би до півроку часу. Але дискусія отримала на подив вдалий розвиток, так що незабаром повинні скластися умови для ухвалення даного документа".

На суботній зустрічі всі сторони в цілому визнали, що висновки двох доповідей за іранською ядерною програмою, підготовлених МАГАТЕ і Євросоюзом, невтішні. Залучені в дискусію дипломати стверджують, що постійні члени Совбеза і Німеччина близькі до ухвалення підсумкової резолюції.

За їхніми відомостями, буде збільшений список громадян Ірану, які зіткнуться з обмеженнями під час зарубіжних поїздок. Крім того, розшириться перелік іранських компаній і банків, яким заборонено вести поділа з іноземними партнерами. "Якщо все піде добре, резолюція буде представлена на розгляд до кінця року", - пообіцяло джерело.

Втім, на думку експертів, Китай чинитиме опір вживанню будь-яких заходів, які можуть серйозно торкнутися його економічних інтересів або привести до відновлення конфлікту в регіоні. Пекінське державне інформаційне агентство Xinhua не дало ніяких роз"яснень, чому КНР змінила відношення до санкцій, пише газета The Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «Китай неочікувано підтримав санкції проти Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути