субота, 15 грудня 2018 17:37

Ким є новообраний предстоятель Помісної Української церкви

Ким є новообраний предстоятель Помісної Української церкви
Предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. Фото: Frolexandr

Предстоятелем Помісної Української церкви став митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній. В миру - Сергій Думенко.

Він народився 3 лютого 1979 року у селі Вовкове Іванівського району Одеської області. Дитинство провів у селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області.

У 1996 році поступив на навчання в Київську духовну семінарію. Закінчив її в 1999 році за першим розрядом. Того ж року поступив до Київської духовної академії, яку закінчив у 2003 році. Після успішного захисту кандидатської дисертації на кафедрі церковного права з темою "Формування церковно-канонічних збірників у Донікейський період та їх характеристика" учена рада Київської духовної академії присвоїла йому науковий ступінь кандидата богословських наук. У 2006–2007 роках стажувався в Афінському національному університеті на Філософському факультеті.

30 серпня 2012 року після успішного захисту докторської дисертації на тему "Вчення Православної Церкви про спасіння в контексті неперервності святоотцівського передання" спеціалізована вчена рада Київської православної богословської академії присвоїла йому науковий ступінь доктора богословських наук.

У науковому доробку митрополита Епіфанія понад 50 наукових публікацій на тему православного богослів'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автокефальну церкву очолить Митрополит Київський – проект статуту

21 грудня 2007 року Епіфаній був пострижений у чернецтво. Взяв ім'я на честь святителя Епіфанія Кіпрського.

25 січня 2008 року призначений секретарем Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. 16 березня 2008 року його возвели в сан архімандрита.

20 березня 2008 року став намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря Києва. У тому ж році призначений керуючим справами Київської Патріархії. У 2009 році священним Синодом УПЦ Київського Патріархату обраний на єпископа Вишгородського, вікарія Київської єпархії.

23 січня 2012 року возведений в сан архієпископа. 28 червня 2013 згідно з рішенням Архієрейського Собору указом Святійшого Патріарха Філарета возведений у сан митрополита з титулом "Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський" з дорученням церковного керівництва парафіями у Київській області.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві єпископи обрали главу помісної української православної церкви. Предстоятелем став митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Єпіфаній.

Зараз ви читаєте новину «Ким є новообраний предстоятель Помісної Української церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути