понеділок, 05 травня 2008 12:01

КДБ Білорусі розсекретило американську шпигунську мережу

КДБ Білорусі усік створення крупної шпигунської мережі, заявив прес-секретар комітету держбезпеки країни Білорусі Валерій Надточаєв Першому національному каналу країни.

За даними КДБ, агентурна мережа, організована співробітником посольства США на території Білорусі, складалася з десяти чоловік.

"Під керівництвом аташе з безпеки посольства США в Білорусі Курта Фінлі в Мінську функціонувала група виявлення і знаходження, що складається з білоруських громадян. Для роботи притягувалися виключно громадяни країни", - розповів Надточаєв.

За його словами, "шпигунською мережею група не стала виключно внаслідок своєчасного втручання білоруських компетентних органів".

"Вдалося присікти спроби втягнути білоруських громадян в злочинну діяльність по статті зрада державі у формі шпигунства", - сказав прес-секретар КДБ.

У сюжеті каналу були показані кадри затримання групи на конспіративній квартирі в центрі Мінська. Крім того, були продемонстровані фрагменти інтерв"ю тимчасового повіреного Джонатана Мура, який спростовував білоруську інформацію про розкриття шпигунської мережі. Як стверджував американський дипломат, американська сторона має практику привертати для охорони посольства громадян тієї країни, де знаходиться посольство. "Ці громадяни були задіяні виключно для охорони посольства", - сказав Мур.

Білоруське телебачення відзначило, що після розголосу в березні поточного року цієї "шпигунської історії" Курт Фінлі покинув Білорусію. "Фінлі, будучи кадровим дипломатом і співробітником ФБР, напевно добре знав білоруські закони і розумів, що за свої дії доведеться відповідати", - сказав Надточаєв.

Як раніше заявляв голова КДБ Білорусі Володимир Жадобін, відносно білоруських громадян було ухвалено рішення обмежитися профілактичними заходами. Всім білоруським громадянам було винесено офіційне попередження від Комітету держбезпеки. За його словами, таку форму застосували, щоб уберегти людей від лави підсудних, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «КДБ Білорусі розсекретило американську шпигунську мережу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути