четвер, 02 квітня 2020 19:02

Карантин: жертви домашнього насильства перебувають у зоні особливого ризику

Жертви домашнього насилля під час карантину опинилися буквально в пастці. Жінки не мають можливості звернутися по допомогу.

Про це йдеться в дослідженні, яке в четвер 2 квітня опублікувало CNN.

Автор: immigrationbarrister.co.uk
  З початку ізоляції через коронавируса жертви домашнього насильства перебувають під контролем своїх кривдників
З початку ізоляції через коронавируса жертви домашнього насильства перебувають під контролем своїх кривдників

Оскільки пандемія коронавірусу змушує країни вживати безпрецедентні кроки для обмеження пересування своїх громадян, жертви домашнього насильства несподівано опинилися в пастці удома разом зі своїми кривдниками. Деякі не в змозі - або занадто бояться - викликати поліцію, вважають експерти.

Тож Франція, натхненна подібною схемою в Іспанії, почала говорити жертвам, щоб вони вирушали до аптек. Якщо вони не можуть відкрито говорити в магазині, вони можуть просто сказати кодове слово "маска 19" фармацевту за прилавком. Французький уряд розпочав ініціативу минулого тижня, і вже отримали перше звернення.

Днями жінка в Нансі вперше звернулася за допомогою до аптекаря, застосувала кодове слово та повідомила провізору, що чоловік її кривдить. Невдовзі по тому чоловіка затримала поліція.

Автор: honarehzendegi.com
  З початку карантинних обмежень жертви домашнього насилля залишился під контролем своїх кривдників
З початку карантинних обмежень жертви домашнього насилля залишился під контролем своїх кривдників

З початком карантину благодійні організації та поліція б'ють на сполох через потенційний сплеск сімейного насильства. Перебуваючи вдома під контролем свого кривдника, жертви стають більш вразливими, тому що не можуть вийти з дому. Крім того, численні дослідження виявили, що емоційно напружені події можуть призвести до посилення агресивної поведінки вдома.

Такі сплески фіксували під час економічної кризи 2008 року, під час великих стихійних лих, та великих футбольних турнірів.

Зараз таким жінкам важче, ніж будь-коли

Після введення режиму ізоляції в Парижі на 36% зросли випадки звернень до поліції з приводу домашнього насильства, повідомив міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер.

Уряд оголосив, що заплатить за 20 тис. ночей в готельних номерах для жертв домашнього насилля, а також відкриє консультаційні центрі в супермаркетах. Туди жінки зможуть звернутися по допомогу.

"Завжди було гендерне насильство, але ця криза робить все гірше", - вважає Сімона Аммерата, яка працює в притулку для жінок "Lucha y Siesta" в Римі в Італії.

Нещодавно одна молода жінка, яка зв'язалася з "Lucha y Siesta", сказала, що її партнер, з яким вони разом уже 4 роки, завжди її контролював та був грубим. Але з початку карантину стало набагато гірше.

"Динаміка насильства в родині стає дуже серйозною. Вона попросила його піти, а він цього не хоче. А вона каже, що їй нікуди йти", - сказала Аммерата.

Автор: kindnessblog.com
  Жертвам насильства важко звернутися за допомогою під час ізоляції, оскільки вони не залишаються наодинці, щоб мати змогу зателефонувати
Жертвам насильства важко звернутися за допомогою під час ізоляції, оскільки вони не залишаються наодинці, щоб мати змогу зателефонувати

На гарячу лінію "Telefono Rosa" в Італії з початком спалаху коронавірусу у перші два тижні березня звернулися на 55% людей менше. Співробітники аналогічної організації на півночі Франції теж помітили подібну тенденцію. Там вважають, що це може бути пов'язано з нездатністю жінок звернутися за допомогою під час ізоляції, оскільки вони не залишаються наодинці, щоб мати змогу зателефонувати. А ті, хто наважується, намагаються розмовляти якомога тихіше, щоб їх не почув партнер. Жертвам вдається звернутися по допомогу під час своїх коротких відвідин супермаркетів, або вони надсилають повідомлення під час прийому душу.

Завжди було гендерне насильство, але ця криза робить все гірше

"У нормальній ситуації жертва може вийти з дому, і кривднику важче її контролювати. Сьогодні їй значно важче, адже вона не можете піти до своїх друзів чи родини, тому що урядова постанова говорить, що не можна нікуди поїхати. Зараз таким жінкам важче, ніж будь-коли", - розповіла Аммерата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні суд вперше покарав за домашнє насильство

Проблема домашнього насильства під час карантину актуальна не лише в Європі. В Австралії уряд заявив, що Google зареєстрував найбільше пошуків допомоги в домашньому насильстві за останні п'ять років. За час із почату спалаху їх кількість зросла на 75%. Уряд запровадив пакет у розмірі 150 мільйонів австралійських доларів ($92 млн) для підтримки жертв домашнього, сімейного та сексуального насильства під час пандемії коронавіруса.

Жінкам у Британії радять використовувати екстрений виклик "Silent Solution" (тихе рішення), який дозволяє людям звертатися до поліції за допомогою сенсорного телефону без необхідності розмовляти. З цією метою відкрили чат, до якого можна таємно від кривдника звернутися за допомогою.

В Україні планують створити Фонд відшкодування коштів особам, які пережили насильницькі злочини. Він має запрацювати в 2021 році. Щорічно такі виплати будуть отримувати від 10 тисяч до 20 тисяч потерпілих

Зараз ви читаєте новину «Карантин: жертви домашнього насильства перебувають у зоні особливого ризику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути