субота, 06 березня 2010 17:38

Калуш загрожує 10 мільйонам українців

Калуш загрожує 10 мільйонам українців

17 січня 2010 року у Калуші міська влада провела референдум, щодо визнання міста зоною екологічної небезпеки. Ситуація в місті підвищує ризик техногенної катастрофи і загрожує 10 мільйонам українців.

  "На вирішення екологічних проблем Калуша потрібно 3,5 млрд грн. Нам подолати ці проблеми самим не під силу" - прокоментував Gazeta.ua голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук.

< В зв"язку із зупинкою ряду хімічних виробництв в Калуші ускладнилася техногенно-екологічна ситуація.

  Зокрема, в 2008 році утворилися дві провальні воронки на територіях відпрацьованих шахт калійного виробництва ДП "Калійний завод" ВАТ "Оріана". На цих територіях знаходяться десятки промислових об"єктів, а також 1,5 тис. житлових будинків, в яких мешкає близько 5 тисяч осіб.

  Особливу небезпеку для навколишнього середовища являє також Домбровський кар"єр і два хвостосховища з токсичними відходами колишнього калійного виробництва. Тут захоронено 12 тонн збудників ракових захворювань

  Понад 1300 житлових будинків Калуського району знаходяться над підземними провалами.

  Сьогодні у Калуші працює Місія ПРООН та ЄС.

  "У складі місії - досвідчені експерти, зокрема геологи, гідрологи, спеціалісти з питань зниження ризику виникнення проблемних ситуацій. Присутність тут представників ПРООН та ЄС є доказом того, що ми розуміємо вагу проблем", — зауважив керівник місії Рене Ніженус.

  Як повідомив на зустрічі з місіонерами міський голова Калуша Ігор Насалик, уряд вирішив виділити 440 млн грн із резервного фонду держбюджету. Кошти надійдуть найближчим часом єдиним платежем. Решта 630 млн. грн будуть передбачені у бюджеті 2010 року.

  "Освоюватиме кошти Калуський міськвиконком. Міська влада уже звернулася у Контрольно-ревізійного управління та Рахункової палати, які мають забезпечити контроль за їх використанням", - сказав Насалик.

  Як ми вже повідомляли, 12 лютого 2010 року Верховна рада ухвалила закон, яким затверджено указ Президента про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Представники місії перебуватимуть на Прикарпатті до 8 березня. Наступного дня вони ознайомлять з результатами своєї роботи Президента України.

Зараз ви читаєте новину «Калуш загрожує 10 мільйонам українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути