Цього року експерти пророкують зростання цін на яловичину свинину і курятину. Розцінки на курку не змінюватимуться так сильно, як на свинину чи яловичину. Птахоферми не платять податок на землю і за оренду землі. Тому, як тільки така держпідтримка припиниться, зростання цін на курятину може становити до 30%.
"Ні на Новий рік, ні на Великдень не було істотного подорожчання м'яса, оскільки українці не можуть платити стільки, скільки хотіли б заробити виробники. Це було видно в грудні 2016 року, коли багато товарів можна було купити дешевше, ніж в листопаді. "Великдень пройшов за тим же сценарієм. Травневі свята – це більше привід поговорити про зростання цін, ніж спостерігати реальне їх збільшення", – підкреслив Олексій Дорошенко, гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
Як повідомили в громадській організації "Економічний дискусійний клуб", в квітні поточного року яловичина подорожчала на 2,5%, або 2,4 грн. Середня вартість кілограма цього м'яса, за даними Держстату, – майже 100 грн/кг. За рік воно піднялося у вартості майже на 19% (до квітня 2016-го).
Свинина дорожчала швидше: на 7,3% (на 5,6 грн) – до 82 грн/кг. За рік середній цінник підріс на 12%.
М'ясо птиці (середня ціна 43,6 грн/кг) подорожчало в квітні на 2,8%, або на 1,2 грн, а за рік – на ті ж 12%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на продукти підскочили до європейського рівня
За даними Економічного дискусійного клубу, за 4 місяці 2017 року ціна на мінімальну продуктову корзину зросла на 130 грн
Українці витрачають на їжу близько 55% своїх доходів. Витрати на м'ясні продукти становлять 306 грн. При цьому люди їдять мало не вдвічі менше м'яса, ніж європейці, – 52-53 кг на рік проти 80 кг в ЄС.
"Ціни на картоплю зростають найбільше і швидше всього. Зростання на овочеву групу склало 20-30% за початок весни, а на деякі овочі - на 40%. Це говорить про далеко не ринкові принципи формування ціни на цю групу", - прогнозує Дорошенко.
Коментарі