Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 12:02

Як увійти в робочий ритм після декрету

Як увійти в робочий ритм після декрету
Експертка порадила, як жінці адаптуватися до роботи після декрету фото: mama.ua

Чималого стресу зазнають жінки після повернення з декретної відпустки на роботу. Бо вдома вони звикають бути "ідеальними" мамами й дружинами, у яких усе під контролем.

"За декілька років домашнього режиму все ж настає час виходити на роботу. Перша складність, на яку натрапляє жінка, це те, що вона перестає встигати виконувати всі справи. Починає думати, наприклад, що стала поганою мамою, адже її дитина одягла невипрасувану футболку. Але варто пам'ятати, що для своєї дитини ти - найкраща, а ідеальною бути неможливо, - розповідає Gazeta.ua психологиня Анна Тиха. - Тут допоможе підтримання інших, делегування справ. Заздалегідь варто підготувати рідних до того, що ви вже не будете перебувати вдома цілодобово. Можна поділитися обов'язками з чоловіком чи іншими родичами, щоб не звалювати всі хатні справи й догляд за дитиною винятково на свої плечі. Тоді буде легше. Але морально треба бути готовою до того, що не все складатиметься ідеально. І це нормально".

Зазвичай під час декрету жінки звикають до цілодобового перебування з дитиною, так само як і діти.

"Потрібно підготувати себе й дитину до свого виходу на роботу. Краще за місяць або хоча б за два тижні до цього вже віддати дитину до дитячого садка чи залишати з бабусями, дідусями чи нянею. У такий спосіб вона звикатиме до відсутності мами, але раптом що - мама ще може опинитися поруч у будь-який час. Спочатку можна віддавати на декілька годин, а згодом збільшувати цей час", - зазначила експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Починайте день зі "смачненьких справ" - як навчитися прокидатися на світанку

Також час, коли дитина перебуває не з вами, важливо використати з користю. Наприклад, відвідувати курси або читати літературу. Це допоможе жінці швидше адаптуватися на роботі.

"Як правило, після декретної відпустки складно знову стати до роботи. У жінки з'являється страх, що вона відстала у своїй галузі й багато пропустила. Упевненості можна набратися завдяки здобуттю додаткових знань: читаючи спеціалізовану літературу або відвідуючи різні навчальні курси й тренінги. Коли жінка вже вийшла на роботу, то починає хапатися за все відразу, щоб показати себе якнайкраще. Це помилка, яка може призвести до емоційного вигорання, депресивних станів. Потрібно зрозуміти, що повертатися до робочого процесу варто поступово. Про це знаєте не лише ви, а й колеги та керівництво. Тому заручіться підтримкою колег, не бійтеся попросити в керівника якісь додаткові аспекти умов праці. Наприклад, інколи віддалену роботу або можливість відлучитися на кілька годин тощо. Не забувайте про хобі, яке допоможе вам емоційно розвантажуватися. Так, життя більше не стане таким, як раніше. Ви - мама, встигати й робити треба більше. Запевняю, усе вийде. Тільки бережно ставтеся до свого здоров'я, робіть усе спокійно й поступово, не бійтеся просити про допомогу", - додає Анна Тиха.

Згідно зі ст. 179 КЗпП України, декретну відпустку встановили на 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів. Термін відпустки після пологів можна продовжити до 70 днів, якщо пологи були з ускладненнями та є документальне підтвердження або якщо народилася двійня.

Зараз ви читаєте новину «Як увійти в робочий ритм після декрету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути