понеділок, 04 лютого 2019 01:35

Як правильно сварити дітей - поради психолога

  Караючи, завжди пояснюйте дитині, що ви сварите її за конкретний поганий вчинок, а не за те, що вона погана.
Караючи, завжди пояснюйте дитині, що ви сварите її за конкретний поганий вчинок, а не за те, що вона погана.

Покарання - невід'ємний процес виховання дитини, але сварити потрібно правильно. Яких правил потрібно дотримуватися в покаранні, щоб не заподіяти дитині шкоди?

Мало кому з батьків вдається завжди зберігати спокій, самовладання і не сварити дитину. Іноді це єдиний спосіб показати дитині межі дозволеного і не втратити свій батьківський авторитет. Але важливо робити це правильно, не травмувати дитину і не бути жорстоким. Про основні принципи, які допоможуть сварити дитину правильно, пише kolobok.ua.

Покарання за вчинок. Караючи, завжди пояснюйте дитині, що ви сварите її за конкретний поганий вчинок, а не за те, що вона погана. Дитина не може бути поганою, вона хороша і улюблена завжди, але за різних обставин може здійснювати не зовсім правильні вчинки. Намагайтеся пояснити це малюкові, щоб він не відчував себе безпорадним і "поганим", бо це може призвести до вкрай негативних наслідків в його дорослому житті.

 

Карайте заслужено. Покарання завжди має бути справедливим, а не залежати від вашого настрою. Перш ніж карати, подумайте, чи буде ваше покарання ефективним, чи почує вас малюк, чи винесе правильний урок. Якщо дитина загралася на вулиці і не хоче додому, чи потрібно на неї кричати і погрожувати якоюсь забороною? А якщо вона стрибає і бігає, потрібно її карати, тільки тому, що у вас болить голова? Часто мама стримується і контролює свої емоції, але зривається через якусь дрібницю, а дитина отримує сильний стрес і нерозуміння ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому діти люблять одного з батьків більше за іншого

Ніколи не карайте дитину при сторонніх. Є правило, що дитина повинна отримати покарання відразу після провини, а не "заднім" числом, але ніколи не вичитуйте і не сваріть дитину при сторонніх, особливо при однолітках. Відведіть дитину в сторону і поясніть їй де і чому вона вчинила неправильно і як слід було б зробити. У дітей пам'ять коротка, тому якщо ви будете вичитувати малюка за давню провину, вона навряд чи вас зрозуміє, тому що просто не згадає.

 

Завжди тримайте слово. Щоб зберегти свій авторитет у вихованні дитини, завжди виконуйте свої обіцянки, це стосується і покарань. Якщо ви будете тільки погрожувати і "обіцяти", але не виконувати, то дитина і зовсім перестане рахуватися з вашими проханнями і перестане вас слухати. Тому якщо ви пообіцяли день без мультиків або без солодкого, будьте ласкаві виконати.

Менше заборон. Забороняючи щось дитині, пам'ятайте про "правило дев'ятки" - на одну заборону має припадати 9 дозволів. Якщо життя дитини складається із суцільних заборон, є дуже висока ймовірність, що якісь з них будуть систематично порушуватися. Розставте чіткі межі і скорегуйте заборони, залишивши тільки ті, які несуть загрозу життю дитини або оточуючим. Чітко позначивши рамки, вимагайте від дитини виконання і слухняності, якщо ж вона постійно порушує кордони, тоді ви можете її покарати.

Дослідження доводять, що тактильний контакт благотворно впливає на розвиток мозку дитини. Крім того, обійми стимулюють роботу тих частин мозку, які відповідають за емоції і прийняття рішення. Також вони дають дитині відчуття безпеки, що в подальшому підвищує пізнавальну діяльність малюка. Діти, яких часто обіймали, краще засвоюють знання, не бояться вчитися і володіють більш високою самооцінкою, у порівнянні з тими, хто був обділений маминими і татовими обіймами.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно сварити дітей - поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути