вівторок, 27 червня 2017 17:38

Як убезпечити себе від нового вірусу - поради

Як убезпечити себе від нового вірусу - поради
Заражений вірусом Petya.a. комп'ютер в редакції 24 каналу / фото: 24 канал

У кіберполіції дали поради, як не потрапити під дію вірусу Petya.a., який атакує українські компанії та державні установи.

Про це у себе на Facebook пише голова Департаменту комунікації Нацполіції Ярослав Тракало.

В першу чергу потрібно зробити резервні копії усіх критично важливих даних.

Кіберполіція радить, у випадку виявлення порушень у роботі комп'ютерів, які працюють у комп'ютерних мережах, негайно від'єднати їх від мереж: Інтернет, так і внутрішньої мережі. З метою запобігання випадків несанкціонованого втручання в роботу (в залежності від версії ОС Windows - Gazeta.ua) встановити патчі з офіційного ресурсу компанії Microsoft. Крім того, потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур".

"За необхідністю потрібно встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення. Для зменшення ризику зараження, слід уважно відноситися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати та не відкривати додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес. У випадку отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його вмісту, — зв'язатися із відправником та підтвердити факт відправки листа", - пише Тракало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під вірусну атаку Petya.a. потрапили комп'ютери Кабінету міністрів, банки, компанії та сайти

Вірус в основному атакує комп'ютери на базі Windows. Повідомлень про те, що були заражені комп'ютери на базі інших операційних систем немає, пише ain.ua.

Це вірус-вимагач, який шифрував дані і вимагав викуп у розмірі $ 300 в біткоїнів.

"Хакерська атака дуже схожа на ту, яка була пов'язана з вірусом WCry: це вірус-вимагач, який шифрує дані і просить $ 300 викупу. Минулого разу заражалися комп'ютери на базі Windows 7 і молодше. Як завжди, зараження йде через відкриття листів. При зараженні система падає і користувач зазвичай намагається зробити перезавантаження. Але як зазначають експерти, саме цього робити не варто: після неї йде повне блокування системи. Але поки достовірної інформації про вірус немає", - пише видання.

Є дані, що розсилка фішингових листів йшла тільки на корпоративні ящики. Але як повідомляє компанія ISSP, були випадки зараження домашніх комп'ютерів.

Це не перша атака на важливі інфраструктурні об'єкти в Україні. В кінці минулого року ніч з 17 на 18 грудня в декількох районах Києва і прилеглих районах Київської області сталося відключення електрики. Основною версією глава держпідприємства "Укренерго" Всеволод Ковальчук назвав "зовнішнє втручання в системи передачі даних", тобто кібератаку.

Зараз ви читаєте новину «Як убезпечити себе від нового вірусу - поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути