середа, 12 травня 2021 18:47

Як не помилитися: три ознаки найотруйнішого в світі гриба

Як не помилитися: три ознаки найотруйнішого в світі гриба
Бліда поганка через вміст аматоксинів вважається найотруйнішим грибом у світі. Фото: wikigrib.ru

Сезон грибів починається в Україні з ранньої весни та триває до пізньої осені. Хоча більшість видів ще не виросли, але вже є цього року смертельні жертви "тихого полювання".

Різні гриби мають різні отрути, але всі згубно діють на організм людини, зазначає кандидат біологічних наук, міколог Ірина Беседіна.

"Гриби можуть містити не один, а більше токсинів – хімічних сполук. Які по-різному реагують на різні розчинники – воду, спирти, жири та термообробку. Тому немає єдиного способу визначення отруйності грибів, як і єдиного способу вивести з них отруту. І це точно не реакція посиніння цибулі, в яку дехто досі свято вірить", - зазначає науковиця.

І застерігає від поганок: краще не взяти гриб, у якому не впевнені. та шкодувати, аніж взяти та отруїти себе чи своїх близьких. Помилка часто стає останньою в житті.

До отруйних грибів, у першу чергу, належать мухомори. Серед них найбільш небезпечний гриб – Amanita phalloides – Мухомор зелений, він же Бліда поганка. Зростає в листяних і мішаних лісах, де є дуб, бук та береза. Це смертельно отруйний гриб – один з найнебезпечніших у світі.

Містить три токсичних сполуки, які взаємно посилюють отруйну дію: аматоксини (аманітин α, β, γ), фаллоідін і фаллолізіни. Важливо, що згадані сполуки не руйнуються під дією температури, тому виварити їх з грибів не вийде. При сушінні також токсини залишаються.

Фаллотоксини порушують структуру слизової оболонки шлунка і кишечника, що істотно прискорює всмоктування аматоксинів. Останні - безповоротно руйнують органи людського тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла у свій день народження: дівчинку не врятували після отруєння грибами

Аматоксин вражає всі внутрішні органи, в першу чергу – печінку та нирки. Дуже підступний, бо від отруєння до перших симптомів спливає від кількох годин до доби. За цей час людина може не підозрювати, що токсин спричиняє незворотні порушення в організмі. Практично таку ж дію чинить мухомор смердючий. Часто мухомор зелений збирають замість таких грибів як зонтики та зелені сироїжки.

Щоб такого не зробити, треба запам'ятати три ознаки мухомора:

– наявність піхви у нижній частині, схожої на кошик чи розірване куряче яйце, з якого виростає гриб,

– кільце на ніжці, яке в народі називають "спідничка",

– пластинки з нижньої сторони шапинки завжди білі – не змінюють колір при надавлюванні чи старінні гриба.

Які ще отруйні гриби ростуть в українських лісах, чим вони небезпечні та як їх відрізнити від їстівних, читайте у великому інтерв'ю з мікологом Іриною Беседіною.

Двоє дітей померли в родині Алєксєєнків із села Олександрівка Ріпкинського району на Чернігівщині. 5‑річна Аліна та 7‑місячний Віктор отруїлися грибною юшкою, якою їх нагодували батьки. У них відмовили внутрішні органи.

У реанімацію потрапили четверо з п'яти дітей у сім'ї. У матері Євгенії - отруєння середньої тяжкості. П'ята дитина не постраждала, бо була в бабусі

Зараз ви читаєте новину «Як не помилитися: три ознаки найотруйнішого в світі гриба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути