неділя, 18 квітня 2010 20:23

Качинських поховали на Вавелі

Качинських поховали на Вавелі

У ці хвилини закінчилася жалобна церемонія поховання президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії у Кракові.

Президентську пару поховали у Вавелі - замку, де поляки хоронять національних героїв. Представники закордонних делегацій висловили співчуття родині Качинського - його доньці Марті та Ярославу Качинському, брату загиблого президента Польщі.

Після закінчення служби Божої в Маріацькій базиліці у центрі Кракова виступив Броніслав Коморовський, виконуючий обов"язки президента Польщі.

- Хочемо подякувати багатьом урядам, президентам, і багатьом людям по всій землі, за добрі слова і за підтримку. Всім, хто зараз разом із Польщею. Пам"ятаємо слова президента США, який почувши про катастрофу, сказав: "У такі хвилини ми всі є поляками", - сказав Коморовський. Смерть 96 поляків і польок у катастрофі під Катинню не стала марною жертвою, підкреслив Коморовський. Трагедія нагадала полякам про найцінніше - почуття єдиної спільноти. Трагедія закликає, аби поляки в жалобі стали на бік правди, солідарності, кличе їх до зичливості, загальнонаціонального об"єднання та єднання із російським народом, говорив Коморовський у Маріацькій базиліці. Говорячи про загиблих, виконувач обов"язків президента Польщі сказав: "Чергові покоління добре прислужилися Польщі".

Оплески всередині костелу викликав прощальний виступ Януша Снядека, одного з лідерів польського національного профспілкового руху "Солідарність".

- Лєшку, приятелю, ми приїхали до Кракова з цілого світу. І як завжди, біля тебе - "Солідарність". У тій катастрофі уцілів лише вінок, який ти хотів покласти в Катині.

Хтось сказав, усе твоє життя є дорогою до Катині. Товариші, скажіть ви, як Лех Качинський любив правду, як за неї бився. Ми плачемо за тобою всі разом, Лєшку. Плачемо, бо ти був доброю людиною. Пане президенте цінностей! Ти нагадав нам, що це значить - бути поляком! - так завершив свій виступ Януш Снядек.

Труни з тілами Леха Качинського та його дружини Марії винесли з базиліки і встановили на два гарматних лафети. Коли труни виносили з костелу, присутні на площі зустріли їх овацією. Військові транспортери із увімкненими мигалками повезли лафети з трунами до королівського замку.

На вулицях, якими проходив жалобний кортеж, люди скандували "Лех Качинський", плескали у долоні, кидали квіти, фотографували процесію.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Качинських поховали на Вавелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути