Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 12:41

До Росії впритул наближається американська зброя

До Росії впритул наближається американська зброя
Варшава витратить близько $2 млрд на інфраструктуру для постійної американської бази, пише "CNN". Її планують назвати "Форт Трамп". Фото: day.kyiv.ua

- Польща відчуває постійну небезпеку через близькість до Росії. Тому просить Америку направити ще тисячу військових на постійну дислокацію. Страхується на випадок, якщо Кремль вирішить продовжити свою агресію ще й на їхній території. Польща вважає, що гарантій НАТО недостатньо, щоб відчувати себе у безпеці. Тож намагається усіма силами захистити себе на випадок російської атаки. Наявність американських військових баз і солдатів на її території означає, що США будуть змушені реагувати на агресію проти цієї країни. Не просто говорити про стурбованість, а реально надавати зброю та інші ресурси для захисту. Це - той шлях, яким має йти Україна, - розповідає експерт із міжнародних відносин Олександр Хара в інтерв'ю Gazeta.ua.

Польща є важливим партнером для США?

- Америка та Польща мають довготривалу та тісну співпрацю. Якщо хочемо партнерство такого ж рівня, маємо показувати, що корисні американцям. Вони не будуть брати на себе додаткові конфлікті ризики, пов'язані з Україною, якщо чітко не будуть розуміти мету. Поляки тривалий час демонстрували свою повну лояльність до США. Попри невеликий територіальний обсяг країни, Польща була присутня в Афганістані, підтримує США на зовнішньополітичній арені. Купують американську зброю, залучають бізнес США на свою територію. Польща останнім часом є справжнім форпостом Америки у Європі з огляду на погіршення стосунків з Францією та Німеччиною.

Україна може досягти партнерства такого ж рівня?

- Україна має діяти так само, якщо хочемо отримувати гарантії безпеки від США. Маємо створювати сприятливі умови для розвитку іноземних американських компаній. Тим самим зможемо витиснути російський бізнес із нашої економіки. Дуже добре, що раніше нам дали "Джавеліни". Але не треба чекати на подачки. Треба розробляти стратегію купівлі американської зброї. Нам потрібно багато - авіація, системи ППО. Також можемо залучати американський військово-промисловий комплекс. Створювати спільні підприємства, які б виробляли новітню зброю на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп пообіцяв полякам безвіз

Як збільшення американського військового контингенту в Польщі вплине на військову та політичну ситуацію у Європі загалом?

- Додаткова присутність американських військових у Польщі посилює східний фланг НАТО. В умовах агресивної, імперської політики, що провадить Росія, цей момент набуває більш актуального значення. Для України тепер головне - не залишитись осторонь цього процесу.

Як це зробити?

- Можемо встановити системи сповіщення, засоби протиповітряної оборони та електронної боротьби на своїй території. Таким чином знизимо можливість росіян захиститися від американських військових у Польщі. А це, у свою чергу, підвищить нашу вагу як держави-партнера. Американці будуть зацікавлені також нам надавати військову допомогу, як полякам.

Як буде реагувати Росія?

- Варшава також домовилась про купівлю новітніх винищувачів F-35 у США. Це означає, що Росія точно буде якось реагувати на процеси посилення східно-європейського регіону. Адже фактично до них впритул наближається сучасна американська зброя. Можливо, будуть голосні заяви про російські військові розробки, масштабні навчання, щоб продемонструвати усьому світу свою військову могутність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот США зняв панораму з кабіни сучасного винищувача F-35A

Ви говорили, що стосунки Америки та західних країн Європи погіршились. Чому?

- Формально це пов'язують із американським президентом Дональдом Трампом і його манерою спілкування, стилем агресивної дипломатії. Але, окрім цього, Сполучені Штати хочуть, щоб європейські країни НАТО більше платили за свою безпеку. За стандартами країни, мають витрачати 2 відсотки ВВП на свою оборону. Після 1991-го держави Європи розслабились, почали скорочувати фінансування своєї боєздатності. Мовляв, Радянський Союз розпався, тож нема проти кого воювати. Німці або французи не вбачають у Росії загрозу. Думають, що убезпечають себе від імперських амбіцій РФ, торгуючи з нею. Країни Балтії, Польща, Румунія знаходяться ближче до Росії та відчувають реальну загрозу. Не вірять, що вона зупиниться після Грузії та України. Американці хочуть, щоб країни старої Європи так само серйозно ставились до російської агресії та своєї безпеки. Саме вони переважно фінансують НАТО і фактично безкоштовно захищають Європу від Росії, яка ще й торгує з нею. Багато сучасних європейських партій соціалістичного чи радикального характеру навіть відкрито підтримують політику Кремля. Сьогодні бачимо кульмінацію тих процесів, що відбуваються на Заході після розпаду СРСР.

Ця ситуація якось загрожує Україні?

- Україна нарешті змогла визначитись з тим, куди вона хоче прямувати. Ми обрали державний вектор руху до ЄС і НАТО. Але протиріччя всередині цих організацій створюють певні перепони на шляху інтеграції. Ми надто пізно усвідомили, хто наші друзі та вороги. Тепер можемо не встигнути на поїзд під назвою "Європейський Союз".

Польща замовила від 32 до 35 новеньких винищувачів F-35 останньої моделі у США. 12 червня президент Америки Дональд Трамп і його польський колега Анджей Дуда підписують нову оборонну угоду в Білому домі. За нею ще 1 тис. американських військових розмістять у Польщі. Зараз на ротаційній основі там їх близько 4 тис.

Зараз ви читаєте новину «До Росії впритул наближається американська зброя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути