четвер, 08 травня 2008 14:24

Через погрози Абхазії Саакашвілі зробить Кутаїсі другою столицею Грузії

Президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що місто Кутаїси повинне стати другою столицею республіки. Він зокрема дав завдання уряду почати роботу щодо переводу в Кутаїсі деяких державних структур і організацій.

Про це він сказав напередодні на виїзному розширеному засіданні кабінету міністрів в Кутаїсі.

Зазначимо, що абхазьке військове командування неодноразово загрожувало негайно зайняти Кутаїсі у разі військової агресії з боку Грузії.

Повідомляється, що першими структурами, які переїдуть з Тбілісі в Кутаїсі будуть контрольна палата, департамент автомобільних доріг і Національна комісія з регулювання енергетики.

Стало відомо, що президент дав вказівку губернаторові Імереті підшукати будівлі для цих структур. Президент також вважає за необхідне збільшити кількість штатних одиниць в цих структурах для кутаїсців.

Цей указ президента реалізує один з пунктів розробленої для Кутаїсі 100-денної програми розвитку, яка складається з декількох пріоритетів, - це розвиток інфраструктур і логістики, туризму, а також відновлення центральних адміністративних інституцій.

Міністр економічного розвитку Грузії Ач Шарашидзе заявила, що програма передбачає реабілітацію аеропорту Копітнарі, який сьогодні діє, але потребує розширення і реабілітації. За її словами, цей аеропорт повинен бути інтегрований з Поті, Самтредіа та іншими містами Західної Грузії.

Тим часом, Саакашвілі сказав, що аеропорт повинен обслуговувати декілька рейсів на день і бути тісно пов"язаним з індустріальною зоною, яка з погляду трудових ресурсів, за його словами, є "золотою копальнею". Президент також дав вказівку почати в Кутаїсі будівництво технопарку, на що з бюджету будуть виділені кошти.

За його словами, Кутаїсі повинен розвинутися так, щоб бути цікавим для інвесторів і туристів. З цією метою він розпорядився найближчим часом провести в місті велику конференцію з інвестицій.

Крім цього зазначимо, що на засіданні в Кутаїсі Саакашвілі також виступив з ініціативою ухвалення 50-місячної програми розвитку держави, яка передбачає розвиток міст і 100%-не працевлаштування безробітних, реабілітацію систем газопроводу і водопостачання, розвиток сіл.

Нагадаємо, що Кутаїсі неодноразово звучав в погрозах абхазького командування, як місто, куди вони обіцяють увійти негайно, як тільки Грузія почне військові дії проти невизнаної республіки.

Напередодні міністр оборони Абхазії Мераб Кишмарія заявив, що уряду Абхазії відомо про плани грузинської сторони щодо "озброєного вторгнення в республіку" і що абхазька сторона готова відбити агресію. "Наші підрозділи знаходяться в бойовій готовності. Хочу попередити грузинське керівництво, що нам буде потрібно кілька днів для того, щоб у відповідь на грузинську агресію увійти до Кутаїсі", - підкреслив міністр. Те ж саме він заявляв кілька днів тому.

Довідка

Кутаїсі є центром Західної Грузії, де проживає населення, що переважно підтримує політику першого президента Грузії Звіада Гамсахурдіа. Саме у цьому місті в напівзруйнованому храмі царя Баграта Саакашвілі в січні цього року отримував благословення на президентство від Католікоса-Патріарха Всієї Грузії Іллі II, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Через погрози Абхазії Саакашвілі зробить Кутаїсі другою столицею Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути