середа, 05 березня 2008 08:46

Ізраїльський психолог викрив Мойсея в наркоманії

Професор Єврейського університету в Єрусалимі дійшов висновку, що Мойсей знаходився під впливом психотропних речовин, коли отримав десять заповідей на горі Синай.

Як вважає Бені Шанон, що займається когнітивною психологією, в біблейські часи вживання галюциногенів було невід"ємною частиною релігійної практики ізраїльтян. За даними психолога, стародавні євреї використовували в релігійних обрядах напої з рути запашної або кори акації.

"Що стосується Мойсея на горі Синай, - це була або надприродна космічна подія, в що я не вірю, або легенда, в що я також не вірю, або, що цілком імовірно, подія, яка об"єднала Мойсея і народ Ізраїлю під впливом наркотиків", - повідомив Шанон.

Швидше за все, стверджує психолог, Мойсей також був у стані наркотичного сп"яніння, коли в неопалимій купіні побачив бога, який рекомендував йому вивести євреїв із Єгипту. "У Біблії сказано, що люди бачать звуки, а це класичний симптом", - пояснив Шанон.

Однією з підстав для таких висновків став особистий досвід професора. Він розповів, як в 1991 році в лісах Амазонки в Бразилії, вперше спробувавши напій з рослини аяхуаска (Banisteriopsis caapi), також "побачив звуки" релігійного змісту. Відтоді він неодноразово вживав галюциногенну рослину і навіть написав книгу про її властивості.

"Проте не кожен, хто вживає такі рослини, створює Тору. Для цього потрібно бути Мойсеєм", - резюмував дослідник.

Шанон, який раніше керував факультетом психології Єврейського університету, публікує результати своїх досліджень у першому номері нового журналу з археології та культурології Time and Mind. З яких причин професор залишив керівну посаду в університеті, не повідомляється, повідомляє у вівторок агентство France Presse.
Зараз ви читаєте новину «Ізраїльський психолог викрив Мойсея в наркоманії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути