четвер, 22 жовтня 2009 12:31

Ізраїль не захотів говорити з Іраном про свою ядерну зброю

Ізраїль не захотів говорити з Іраном про свою ядерну зброю

Офіційні особи Ізраїлю та високопоставлені іранські чиновники вперше з 1979 року провели серію закритих переговорів в Каїрі, темою яких було проголошення Близького Сходу без"ядерною зоною.

Представник ізраїльської Комісії з атомної енергії Мейрав Зафарі-Одіз та посол Ірану в МАГАТЕ Алі Ашгар Солтані провели декілька зустрічей за закритими дверима в каїрському готелі Four Seasons 29 і 30 вересня 2009 року, проте відомо про це стало тільки зараз. Зустрічі проходили під егідою Міжнародної комісії з ядерного нерозповсюдження і роззброєння.

Як повідомляє Agence France-presse, офіційний Тегеран спростував інформацію про участь в секретних переговорах.

За інформацією "Гаарец", в закритих засіданнях брали участь також представники Ліги арабських держав, Йорданії, Єгипту, Тунісу, Туреччини, Марокко, ОАЕ, Саудівської Аравії, а також спостерігачі від Євросоюзу і США. Джерело в Комісії з атомної енергії Ізраїлю факт переговорів підтвердило, проте від коментарів відмовилося.

Деталі переговорів їхні учасники домовилися зберегти в таємниці, що повинне було забезпечити більш довірчий і щирий рівень дискусії. Зустрічі ізраїльських та іранських представників відбулися під час засідань по трьом темам: проголошення Близького Сходу без"ядерною зоною, запобігання розповсюдженню ядерної зброї в регіоні та використання атомної енергії в мирних цілях.

Наголошується, що поза залом засідань ізраїльський та іранський представники не вітали один одного і не обмінювалися рукостисканнями. Під час одного з обговорень, за словами присутніх, Солтані прямо запитав Зафарі-Одіза, чи володіє Ізраїль ядерною зброєю. Зафарі-Одіз посміхнувся, проте від відповіді відхилився, - уточнює видання.

Під час переговорів ізраїльський представник заявив, що його країна "в принципі" готова обговорювати без"ядерний статус Близького Сходу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль не захотів говорити з Іраном про свою ядерну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути