Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2020 09:51

Із 1 серпня діють нові правила карантину: що змінилося

Автор: dengi.informator.ua
  Із 1 серпня  адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони – "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону"
Із 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони – "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону"

Відсьогодні, 1 серпня, адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони – "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.

Про це йдеться у відповідній постанові Кабінету міністрів.

Обмеження діятимуть на всіх рівнях, включаючи "зелену" зону. Найбільш жорсткий карантин буде діяти - в "червоній". Перехід регіону з однієї до іншої зони можливий за умови, коли там 5 днів поспіль є зміни одного із визначених показників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус тримає позиції: оновлені дані по Україні

Рішення про посилення чи скасування обмежень буде ухвалюватися на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке ухвалюється за поданням головного державного санітарного лікаря регіону. Його оновлюватимуть не частіше, аніж один раз на 5 днів.

Як визначатимуть зону

Регіоном із значним поширенням Covid-19 вважається той, де наявна одна з цих ознак:
1. Завантаженість ліжок у медзакладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим Covid-19, становить понад 50%;
2. Середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА становить менше ніж 24 на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів;
3. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування Covid-19 становить понад 11%;
4. Показник динаміки зростання випадків інфікування Covid-19становить понад 10%.
5. Показник динаміки зростання випадків інфікування Covid-19 застосовується у разі реєстрації більше восьми випадків на 100 тис. населення сумарно за останні 7 днів.

Карантинний поділ України на зони

"Зелена" зона умовно вважатиметься найбезпечнішою в період карантину. До неї входитимуть ті території, де показники будуть в нормі. Згідно з поділом, зараз до неї входить переважна більшість областей України. Це Київська, Полтавська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська, Сумська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Луганська області.

У "жовтій" зоні, котру МОЗ визначив як" буферну", перебуває 40 регіонів. Там немає актуальних особливостей, які відрізняють її від зеленої. Області, які в її списку, перебувають за крок від помаранчевої та червоної зон.

До "помаранчевої" зони віднесли 10 регіонів: у Волинські області – Луцький та Любешівський райони; Івано-Франківській області – місто Івано-Франківськ та Тисменицький район; у Львівській області – Львів, Миколаївський район, Перемишлянський район, Пустомитівський район; у Тернопільській області – місто Бережани та Бучацький район.

До "червоної" зони, яка є найкритичнішою із поширенням коронавірусу, входить три регіони: місто Луцьк, Тернопіль і в Чернівецькій області – Кіцманський район.

Попри всі нові правила залишаються чинними - одна людина на 5 м кв у будівлях, носіння масок або респіраторів у громадських будівлях та транспорті, соціальна дистанція у 1,5м та особиста гігієна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин: чому Київ потрапив до "зеленої" зони

Зелена зона

Під забороною проведення масових заходів, за участю до однієї людини на 5 кв метрів; кіносеанси чи проведення культурних заходів, де в залах буде заповнено понад половина місць; перевозити у громадському транспорті більше людей, аніж у салоні місць для сидіння.

Жовта зона
Заборонено відвідувати будинки для літніх людей, установи соціального захисту. Дозволяється лише тим, хто надає послуги кризово, також потрібно дотримуватися заборон зеленої зони.

Автор: Telegram Коронавірус інфо
  Які обмеження діятимуть з 1 серпня
Які обмеження діятимуть з 1 серпня

Помаранчева зона

Забороняється робота хостелів, туристичних баз. Виключення - готелі; робота розважальних закладів, ресторанів після 24:00 та до 7:00 години; планові госпіталізації в лікарнях (крім надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів; надання допомоги вагітним, породіллям, новонародженим; хворим з онкологічними захворюваннями; надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах; проведення інших невідкладних і термінових заходів); робота спортзалів, фітнес-центрві, закладів культури; прийом нових змін в дитячі табори; масові заходи можуть відбуватися з розрахунку: одна людина на 20 кв.м. та не більше 100 людей. Також діють заборони жовтої зони.

Червона зона

Забороняється робота громадського транспорту; відвідування закладів освіти; діяльність торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів. Виключення - продаж продуктів харчування, пального, засобів гігієни, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ветеринарні препарати, корми, пестициди та агрохімікати. тощо. Також діють заборони помаранчевої зони.

Перетин державного кордону

Від 1 серпня під час перетину кордону з країн "зеленої" зони потрібно буде надати тільки страховий поліс. Для тих, хто їде з країн з "червоної" зони треба поліс, а також 14-денна самоізоляція або негативний ПЛР-тест.

Із 1 серпня змінилися правила проведення адаптивного карантину в Україні. Дозволили послаблювати чи посилювати не в областях, а в окремих населених пунктах відповідно до ситуації із захворюванням.

Зараз ви читаєте новину «Із 1 серпня діють нові правила карантину: що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути