середа, 28 квітня 2010 19:24

Італія боїться нового виверження Везувію

Італія боїться нового виверження Везувію

Служба цивільної оборони Італії витягла урок з виверження ісландського вулкану під льодовиком Ейяфьятлайокудль і розробляє новий план дій у разі активізації італійських вулканів

"Найбільша проблема, пов'язана з цивільною обороною, - це Везувій", - заявив глава служби Гідо Бертолазо. У Римі підрахували, що якщо легендарний вулкан знову почне вивергатися, доведеться евакуювати більше 1 млн людей з околиць Неаполя, справлятися з наслідками осідання попелу на площі в 20 квадратних кілометрів навколо кратера, при цьому попіл може долетіти аж до Салерно і Лаціо.

Виверження Везувію здатне привести до руйнівних землетрусів, "за наслідками схожих з тими, що сталися в Л`Аквілі" у минулому році і забрали близько 300 життів. Бертолазо нагадав, що Везувій знаходиться в стані спокою з 1944 року, коли він убив 26 осіб. Прогнозуванням можливих сценаріїв і складанням планів з евакуації займаються найкращі фахівці Обсерваторії Везувію при неаполітанському університеті Федеріко II, запевняє влада.

Як пише італійська газета Corriere della Sera, голові цивільної оборони довелося виправдовуватися перед іноземними журналістами, які вимагали сенсаційних подробиць після недавнього галасу з активізацією ісландських вулканів. У фіналі своєї промови Бертолазо зазначив, що на його особисту думку, небезпеку представляє не Везувій, а курортний острів Іскья, на якому любить проводити відпустку канцлер Німеччини Ангела Меркель. Найвищою точкою Іскьі є згаслий вулкан Епомео, який місцеві жителі вже називають не інакше як "гора".

"Останнє виверження Епомео відбулося в 1300 році. За останні століття гора виросла на 800 м. Усередині неї збільшується магматична камера", - попередив Бертолазо.

Потенційно небезпечними є також 13 підводних вулканів, розташованих в Тірренському морі.

Infox
Зараз ви читаєте новину «Італія боїться нового виверження Везувію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути