пʼятниця, 08 лютого 2008 09:23

Дослідження показало, що у немолодого чоловіка більше шансів стати батьком здорової дитини, ніж у хлопця

Для молодої жінки,  виявляється, краще завести дітей з немолодим чоловіком: як свідчить нове дослідження, у нього більше шансів мати здорових дітей, ніж у хлопця, пише The Independent.

Масштабне дослідження питання про те, як вік батьків впливає на вірогідність появи у дитини проблем при народженні, виявило, що на найбільшу небезпеку наражаються ті малюки, чиїм батькам ще не виповнилося двадцяти років. Діти молодих батьків на 22% частіше вмирають в перші чотири тижні життя, а шанси померти в перший рік життя у них на 41% вище, ніж у тих, чиїм батькам за двадцять. Крім того, у них більше вірогідність народитися раніше терміну і з недоліком ваги.

При цьому якщо чоловікові за сорок, ризик уроджених захворювань у дитини не підвищується.

Вік всіх матерів, що брали участь в дослідженні, складав від 20 до 29 років, щоб виключити вплив віку матері на результати. Очолювавший групу учених професор Ши Ву Вень з Дослідницького інституту охорони здоров"я в Оттаві, Канада, говорить, що отримані висновки мають велику цінність. "Хоча ризик у більшості окремих випадків зростає ненабагато, для суспільства в цілому він величезний, якщо виявлене нами підвищення небезпеки дійсно пов"язане з віком батька".

Ймовірно, проте, що свою роль відіграють і соціальні чинники. Батьки-підлітки в більшості випадків бідніші, ніж чоловіки старше сорока, у них гірше з освітою, вони рідше забезпечують своїм вагітним дружинам медичну допомогу, яка б дала ззмогу уникнути проблем у дитини.

"Легко сказати, ніби справа в сперматозоїдах молодого батька, ніби вони в чомусь ненормальні", - говорить Алан Пейсі, викладач андрології у Шеффілдському університеті. "Але цьому протирічать данні безлічі досліджень, що показали, що в ДНК статевих клітин у чоловіків з віком зростає число дефектів".

Набагато переконливіше пояснення полягає в тому, що старші чоловіки просто мають більше можливостей підтримати своїх вагітних дружин, чим молоді. Судячи з усього, діти старших батьків починають життя у вигідніших стартових умовах, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження показало, що у немолодого чоловіка більше шансів стати батьком здорової дитини, ніж у хлопця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути