середа, 01 червня 2011 22:50

Іспанія вирішила засудити Гамбург за огірки

Іспанія вирішила засудити Гамбург за огірки

Уряд Іспанії має намір зажадати від Німеччини компенсацій за багатомільйонний збиток, понесений її сільгоспвиробниками, після того, як німецькі експерти помилково оголосили, що джерелом гострої кишкової інфекції ФРН є імпортовані іспанські огірки, повідомляє Spiegel.

За словами міністра сільського господарства Іспанії Рози Агілар (Rosa Aguilar), ФРН бездоказово звинуватила Іспанію в поширенні кишкової інфекції, завдавши іспанському сільському господарству великої шкоди. Щотижневі збитки фермерів становлять 200 мільйонів євро.

"Ми ще подивимося, - зазначила Агілар. - Чи не вимагати нам залучення Німеччини до фінансової відповідальності".

Крім того, віце-прем'єр іспанського уряду Альфредо Перес Рубалькаба (Alfredo Perez Rubalcaba) не виключив початку юридичної процедури проти федеральної землі Гамбург, оскільки саме в гамбурзькому інституті гігієни спочатку заявили, що збудник інфекції виявлений на огірках з Іспанії - інформація, яка потім була спростована.

Як зазначив Рубалькаба, з самого початку було ясно, що Іспанія не є вихідним пунктом розповсюдження гострої кишкової інфекції, викликаних високопатогенним кишковою паличкою (ЕГЕК).

"Збудник такої інфекції в Іспанії ще ніколи не зустрічався, - заявив віце-прем'єр в інтерв'ю на радіо Cadena SER. - А це значить, що в Іспанії бактерії немає".

На підтвердження своїх слів влада Іспанії посилається на відсутність у країні людей, які заразилися гострою кишковою інфекцією. Єдині два іспанських пацієнта, які привезли хворобу з поїздки по Німеччині. У самій ФРН між тим, кількість заражених всього за один день з 31 травня по 1 червня різко зросла і перевищила 1500 осіб.

Зі свого боку в Німеччині відкидають всі звинувачення, висунуті іспанцями. Міністр охорони здоров'я Гамбурга Корнелія Прюфер-Штрокс (Cornelia Prufer-Storcks) відзначила, що влада анітрошки не поспішили з попередженням про небезпеку іспанських огірків, Міністр додала, що в її обов'язки так чи інакше входило попередити громадян Німеччини і ЄС про результати аналізів взятих для дослідження овочів .

Нагадаємо в цьому зв'язку, що на іспанських огірках, взятих з центрального ринку Гамбурга, дійсно були виявлені бактерії кишкової палички. Пізніше, щоправда, з'ясувалося, що їх штам не збігається зі штамом E.coli O104: H4, який є збудником нинішньої хвилі кишкової інфекції.

Зараз ви читаєте новину «Іспанія вирішила засудити Гамбург за огірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути