четвер, 21 серпня 2008 12:52

Ісландія підключилася до боротьби за Арктику

Ісландія має намір зайнятися добуванням нафти на арктичному шельфі і привернути для цього іноземних інвесторів, пише TheTimes. У січні 2009 року країна виставить на конкурс близько ста ліцензій на розробку ділянок шельфу.

Очікується, що в конкурсах візьмуть участь норвезька Statoilhydro і декілька британських нафтових компаній. Спочатку ліцензії видаватимуться на 16 років, потім цей термін може бути збільшений до 30 років.

У липні поточного року американська геологічна служба (USGeologicalSurvey) опублікувала звіт, в якому вказала, що арктичний шельф може містити до 90 мільярдів баррелів нафти. Це більше, ніж надра Нігерії, Казахстану і Мексики разом узяті.

Останнім часом найбільші нафтовидобувні компанії збільшили свою активність по розвідці запасів в Артиці. Багато в чому це викликано зростанням цін на нафту на світових ринках, які до середини року перевищили 145 доларів за баррель.

Нагадаємо, влітку 2007 року Росія почала збір наукових обгрунтувань для розширення свого континентального шельфу за рахунок дна Північного Льодовитого океану. Це викликало негативну реакцію з боку США, Канади і Данії, а Євросоюз в березні 2008 року підготував доповідь, де мовиться, що європейські країни можуть чекати конфлікта з Росією через боротьбу за енергоресурси Арктики, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ісландія підключилася до боротьби за Арктику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути