вівторок, 03 лютого 2009 14:05

Іранський супутник нікому не загрожує

Іранський супутник нікому не загрожує
Іранський перший космічний супутник власного виробництва створений виключно з мирною метою. Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ ІРІ Манучехр Моттакі.

Виступаючи на прес-конференції в столиці Ефіопії, де проходить саміт країн Африканського союзу, глава іранської дипломатії підкреслив, що "іранська супутникова технологія розроблена з мирною метою для забезпечення потреб Ісламської Республіки", повідомляє ИТАР-ТАСС.

Присутність Ірану в космосі офіційно записано в історії

Від використання цієї технології користь отримають всі країни, додав міністр.

Нагадаємо, успішний запуск першого іранського космічного супутника власного виробництва був проведений у вівторок вранці. Супутник "Омід" був виведений на космічну орбіту іранською ракетою "Сафір". Як передає іранське телебачення, "супутник призначений для збору інформації та випробування устаткування".

Перші випробування ракет для космічного супутника пройшли в лютому і листопаді минулого року. Космічні амбіції Ірану викликали неспокій на Заході та в Росії. На думку експертів, це означає, що Тегеран близький до створення балістичних ракет великої дальності. Міжнародне співтовариство побоюється, що під прикриттям реалізації національних атомної та ракетної програм Тегеран прагне до створення ядерного боєзаряду та засобів його доставки.

Іранська влада заявили, що космічна програма країни має мирний характер і переслідує виключно науково-дослідницькі цілі. Перший іранський штучний супутник Землі був запущений в 2005 році за допомогою російського ракетоносія "Космос-3М".

"Омід" є експериментальним супутником, обладнаним контрольними приладами, засобами зв"язку і силовою установкою. Через один-три місяця супутник буде повернений на землю. Зібрані відомості повинні допомогти іранським ученим в проведенні нових запусків супутників. Запуск проведений на честь 30-річчя ісламської революції 1979 року. Кадри проведеного запуску демонструвалися по телебаченню, повідомляє NEWSru.com.

Використання цієї технології буде корисне всім країнам

Президент Ірану Махмуд Ахмаді Нежад заявив у зв"язку з цією подією, що "присутність Ірану в космосі, направлена на зміцнення миру та справедливості, відтепер офіційно записано в історії".

Вказується, що успішний запуск супутника свідчить про успіхи іранських учених, досягнутих в ситуації міжнародних санкцій, введених проти Ірану під тим приводом, що Тегеран проводить роботи, направлені на виробництво ядерної зброї.

Зараз ви читаєте новину «Іранський супутник нікому не загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути