Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 13:09

Іран запустить дві ракети і перший власний супутник

Іран найближчим часом планує провести запуск двох космічних ракет і виведення супутника на орбіту, заявив у понеділок президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, виступаючи в Тегерані на площі Азаді (Свободи) на мітингу, присвяченому 29-й річниці утворення Ісламської Республіки.

"Дві інші ракети будуть запущені, і ми сподіваємося, що перший національний супутник буде виведений на орбіту влітку", - сказав Ахмадінежад.

При цьому він відзначив, що перший штучний супутник Землі повністю сконструйований іранськими вченими, і в Ірані створена вся необхідна інфраструктура для запусків космічних супутників.

"Сьогодні присутність в космосі - насущна необхідність будь-якої країни", - вважає іранський президент.

За словами Ахмадінежада, головне суперництво в науці між державами проходить в космосі, а отримання географічних даних і розвиток телекомунікацій ґрунтуються на космічних технологіях.

"Ми успішно провели запуск ракети в космос, внаслідок чого іранські учені на землі отримали необхідні дані", - повідомив президент Ірану.

У понеділок, 4 лютого, в Ірані був успішно проведений випробувальний пуск ракети "Кавешгяр-1" ("Дослідник"), призначеної для виведення на орбіту першого національного штучного супутника Землі. Того ж дня пройшла урочиста презентація першого іранського супутника "Омід" ("Надія") призначеного для науково-дослідних цілей в космосі й здатного літати на низьких навколоземних орбітах.

Ця подія викликала стурбованність на Заході та в Росії, оскільки, на думку експертів, запуск подібної ракети означає, що Тегеран близький до створення балістичних ракет великої дальності. Міжнародне співтовариство побоюється, що під прикриттям реалізації національних атомної і ракетної програм Тегеран прагне до створення ядерного боєзаряду і засобів його доставки, повідомляє "РИА "Новости".
Зараз ви читаєте новину «Іран запустить дві ракети і перший власний супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути