середа, 22 квітня 2009 13:08

Індія стоїть на межі голоду

Індія стоїть на межі голоду
Індія стоїть на межі продовольчої катастрофи. Радник головного міністра провінції Пенджаб Сінгх Баїнс заявив, що недобір урожаю цього року може бути найбільшим за останніх 20 років. Висловлювання радника головного міністра основної зернової провінції Індії оголив проблему, яке індійське керівництво останнім часом намагалося приховати.

Річ у тому, що в Пенджабі вирощується 44% всієї індійської пшениці. Цього року, тільки згідно з офіційними прогнозами, збір зерна в штаті повинен зменшитися з 16 млн тонн до 9 млн тонн. Причина - несприятливі погодні умови: так, якщо в січні-лютому в Пенджабі була небувала засуха, то весь квітень йшли сильні дощі, які буквально змили залишки урожаю.

"У Індії стали набагато частішими засухи, набагато частіше, так звані, хвилі спеки, - говорить Олексій Кокорін, координатор програми "Клімат і енергетика" Фонду дикої природи: - Це відноситься, перш за все, до густонаселених районів центральної і північної частини Індії, де клімат і так засушливий. Загальна сума випадання опадів майже не змінилася. Реальна кількість води, яка є для сільського господарства, стала набагато меншою".

Місцева влада і центральний уряд роблять екстрені заходи. У більше половини районів провінції Пенджаб і деяких інші оголошено надзвичайне положення. Фермери вже отримали декілька мільйонів доларів екстренної допомоги. Проте це крапля в морі в порівнянні з тими збитками, які несуть сільгоспвиробники. По незалежних оцінках, їх втрати вже перевищили 160 млн доларів.

З метою уникнути голоду влада також заборонила транспортування зерна усередині провінцій. Проте це навряд чи виправить ситуацію. Вже зараз ціна на пшеницю на місцевих ринках виросла на 60%. І це при тому, що індійське населення - одне з найбідніших в світі.

Індійські проблеми посилюють тривожну ситуацію з продовольством у всьому світі. Засухи і неврожаї в Північній і Південній Америці, Китаї і низці інших країн і регіонів значно скоротили збір зернових по всьому світу, що неминуче пожене ціни на продукти харчування вгору в самому найближчому майбутньому. І ударить це, у свою чергу, перш за все по країнах з сильною залежністю від світових ринків.

За матеріалами: РІА Новости, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Індія стоїть на межі голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути