четвер, 31 травня 2007 18:40

Індія хоче, щоб йогу не патентували

Індійська влада вимагає анулювати зареєстровані в США патенти і торгові марки пов"язані з йогою.

Реєстрація таких патентів і торгових марок, на думку індійського мінохоронздоров"я, суперечить нормам міжнародного права. Не можна патентувати те, що тисячоліттями було загальним надбанням.

У Індії йогу практикують близько шести тисяч років, а на Заході - з сімдесятих років минулого століття. За тридцять років йога в США перетворилася на процвітаючу підгалузь фітнес-індустрії з оборотом в три мільярди доларів на рік. За цей час в США було зареєстровано 150 пов"язаних з йогою об"єктів інтелектуальної власності, 134 патенти і 2315 торгових марок.

Особливе невдоволення індійської влади викликав Біхрам Чоудхрі, викладач з Калькутти, що запатентував в США так звану "гарячу йогу", яка передбачає виконання традиційних "асан" (поз) в залі з температурою вище 40 градусів Цельсія. Чоудхрі стверджує, що метод допомагає при хворобах суглобів. Власті не бачать в цьому нічого нового, оскільки в Індії температура повітря часто перевищує заявлені 40 градусів. Проте, Біхрам Чоудрі - власник близько 900 шкіл йоги по всьому світу.

У минулому Індія змогла добитися відміни патентів на "жовті прянощі" куркуму і листя індійської мелії, що володіють антисептичною дією. З 2002 року в країні створюється "каталог традиційних знань" Індії, що містить інформацію про йогу і аюрведичних практики. Мета його створення - не допускати надалі патентування традиційних індійських практик і лікарських засобів, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Індія хоче, щоб йогу не патентували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути