пʼятниця, 07 травня 2021 03:00

Іменинники 7 травня - хто сьогодні святкує День Ангела

Іменинники 7 травня - хто сьогодні святкує День Ангела
Сьогодні День Ангела святкують Георгій, Анастасія, Олексій, Єлизавета, Микола. Фото: pixabay.com

7 травня за православним календарем вшановується пам'ять великомученика Георгія та преподобної Анастасії, Києво-Покровської. Крім цього сьогодні іменини святкують Олексій, Єлизавета, Микола.

День Ангела - це свято кожного, яке припадає на день, у який церква відзначає пам'ять однойменного святого. У побуті іменинами також називають річницю від дня народження.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися із значеннями імен, які пов'язані з 7 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 6 травня: у кого сьогодні День Янгола та як назвати дитину

Ім'я Георгій походить від давньогрецького слова "георгос", що означає "Обробляти землю", "землероб". В інших країнах ім'я звучить як Жорж, Джордж, Георг, Хорхе, Дьордь, Юргер, Іржі, Єжи. У Древній Русі Георгія також називали Гюргій, Дюргі і Дюк, у Вірменії розповсюджено звернення Геворг (Геворк, Георг), в Грузії -Гіві. Крім численних зменшувально-пестливих форм, в українській мові у цього імені існує два похідних, які зараз вважаються самостійними іменами: Юрій і Єгор.

Ім'я Анастасія може мати православне, католицьке, давньоруське або грецьке походження. Не так часто, але зустрічається і синонімічне чоловіче ім'я - Анастасій. Ім'я Анастасія в перекладі з грецького означає "воскресіння", "ожила", "народжена знову" або "новонароджена". У православних святцях є день іменин Анастасії. Церква вшановує святу великомученицю Анастасію. За однією з легенд саме вона полегшувала страждання в'язнів-християн. Тому Анастасію вважають покровителькою ув'язнених і вагітних. Є ще одна шанована свята Анастасія (Старша). До неї звертаються з молитвами про збереженість безпеки худоби.

Ім'я Олексій стало особливо популярним на Русі після того, як ним був хрещений син царя Михайла Федоровича Романова, згодом прозваний Олексієм Найтихіший. Походження імені Олексій пов'язано з давньогрецьким словом "алексо", що означає "захисник", "помічник".

Ім'я Єлизавета вперше з'явилося серед єврейських народів. Його значення фіксується як "клятва, дана Богові". У різних країнах воно може звучати так: Елізабет, Елайза або Ельза.

Ім'я Микола з'явилося в Стародавній Греції, як Ніколас. Перша його частина, Нік, трактується як "перемога". Друга ж - лоас, як "народ". А тому можна стверджувати, що значення імені Микола це "людина, який може перемогти цілий народ".

7 травня православні християни моляться перед образом Пресвятої Богородиці "Молченська". У цей день люди просять про захист від нападу ворогів, від скорботи, смутку та зневіри, про зцілення хвороб, про захист від пожежі, про настанову та покров відходячих у життя вічне. Через молитву отримують зцілення хворі нервовими захворюваннями і психічними розладами.

Зараз ви читаєте новину «Іменинники 7 травня - хто сьогодні святкує День Ангела». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути