Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 09:39

Ігор Смирнов: переговори з Молдовою почнуться після визнання незалежності Придністров"я

Лідер Придністров"я Ігор Смирнов спростував повідомлення ЗМІ про те, що найближчим часом відбудеться його зустріч з президентом Молдови Володимиром Вороніним. Смирнов заявив, що Тирасполь говоритиме з Кишиневом, але тільки на правах незалежного суб"єкта, пише "Независимая газета".

"Воронін подзвонив мені 7 квітня, майже в річницю підписання нами протоколу, в якому містилися умови і перспективи відносин Придністров"я і Молдови. Це було 9 квітня 2001 року. У нім йшлося про обов"язкові умови зближення сторін - про російську мову як другу державну в Молдові, про її приєднання до союзу Білорусі і Росії і так далі. Цей протокол був підписаний мною і Вороніним. Але потім він від нього відмовився", - нагадав Смирнов.

"Воронін запропонував зустрітися в Голерканах (молдовська урядова зона відпочинку на Дністрі), але я йому сказав, що туди приїхав Пасат, а потім сидів, і я на молдавську територію їхати не збираюся. Але суть не в місці зустрічі. Якщо ми знайдемо консенсус за договором і його потім ратифікують наші законодавчі органи, то ми визначимося, де зустрітися. Але в цьому випадку Молдові доведеться поправити багато документів, які вона наприймала. Я сказав про це Вороніну, підкресливши, що не збираюся одурювати нікого - ні Молдову, ні Росію", - сказав Смирнов.

При цьому він відзначив, що мова йде про договор "про дружбу і співпрацю між Молдовою і Придністровською Молдавською Республікою".

Смирнов зіслався на "результати референдуму, який відбувся в Придністров"ї у вересні 2006 року". "На ньому народ Придністров"я (97% тих, що брали участь в голосуванні) сказав, що ми - самостійна держава і в майбутньому бачимо себе разом з Росією. Державна Дума визнала, що наш референдум був проведений відповідно до всіх міжнародних правил", - нагадав Смирнов.

Він також заявив, що готовий почати переговори, але тільки в тому випадку, якщо Воронін сьогодні візьме і визнає нас". NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Смирнов: переговори з Молдовою почнуться після визнання незалежності Придністров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути