вівторок, 08 грудня 2020 12:11

Хто найчастіше просить про допомогу у випадку домашнього насильства

Хто найчастіше просить про допомогу у випадку домашнього насильства
Денісова підкреслила, що в Україні попри зусилля влади домашнє насильство стараються не виносити назовні. Фото: pixabay

80% жінок і 20% чоловіків в Україні звертаються по допомогу з приводу домашнього насильства.

Йдеться не лише про фізичне чи сексуальне насильство, а й про психологічне та економічне, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Вона запевняє, що офіс уповноваженого провів аналіз цих звернень і виявив проблеми, зокрема недостатня кількість установ, куди постраждалі можуть звернутися за допомогою. Мова йде про притулки, де можуть тимчасово перебувати постраждалі від домашнього насильства. Зараз таких притулків є 34, однак 7 регіонів України взагалі не мають таких установ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був голодний та грався кришечками від пива: від п'яної матері забрали 1,5-річну дитину

"Також проблем додала пандемія коронавірусу, адже, щоб потрапити в такий притулок потрібен тест на Covid-19, а в деяких місцях через епідемію відсутнє транспортне сполучення, що ускладнює дорогу до притулків для тих, хто їх потребує. Окрім того, часто постраждалі не знають, що можуть отримати безоплатну правовому допомогу", - зауважила Денісова.

За її словами, не врегульованим є питання дітей – свідків домашнього насильства. Згідно з міжнародними нормами, діти є не свідками насильства в сім`ї, а жертвами і мають право на отримання допомоги саме як жертви домашнього насильства. Також через коронавірус і дистанційне навчання у школах, часто діти у родинах, де є домашнє насильство, не отримують знань, оскільки домашній кривдник позбавляє їх комп'ютера.

Денісова підкреслила, що в Україні попри зусилля влади домашнє насильство стараються не виносити назовні, оскільки в менталітеті українців вважається негарним виносити сімейне насильство назагал, бо це буде засуджено суспільством, хоча останнім часом цей стереотип починає руйнуватися. За 9 місяців поточного року з приводу домашнього насильства зафіксовано понад 142 тис. звернень, і це майже вдвічі більше ніж 2017 року, додала обмудсмен.

Протягом року за статтею домашнє насильство в Україні зареєстровано понад 2,7 тис. правопорушень. Торік таких правопорушень було 1,5 тис., написала генеральний прокурор Ірина Венедіктова у Facebook. Каталізатором домашнього насильства стала й пандемія.

Зараз ви читаєте новину «Хто найчастіше просить про допомогу у випадку домашнього насильства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути