Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2021 11:32

Хто буде суперниками та союзниками Байдена

Хто буде суперниками та союзниками Байдена
Джо Байден став 46-м президентом США 20 січня 2021 року. Фото: pravda.com

Як новий президент США Джо Байден формуватиме зовнішню політику і хто буде його суперниками та союзниками, розповів журналу "Країна" економіст і соціолог Владислав Іноземцев

- Багато речей, сформованих за часів Трампа, залишаться. Байден, хоч це здається і не дуже суттєвим, погодив збереження американського посольства в Єрусалимі. Раніше демократи не підтримували цієї ідеї.

Американські аналітики та новий держсекретар говорять про суперництво з Китаєм. За Трампа ця тема домінувала в зовнішній політиці США. Так буде і за Байдена. Китайців намагатимуться витиснути з американських ринків. Тренди показують, що наступного року Мексика може стати найбільшим торговим партнером Штатів. Цей зсув суттєвий. Китайці затихли, хоч намагатимуться зробити "перезавантаження" відносин.

А щодо відносин із Росією?

- Якщо читати російських лібералів, то є надії, що тиск на Кремль посилять. Я не певен.

Чому?

- По-перше, Байден хоче продовження дії договору про стратегічні наступальні озброєння, СНО-3, що обмежує кількість американської та російської стратегічної ядерної зброї. Кремль це використає сповна.

По-друге, невідомо наскільки паритетними будуть антикитайські й антиросійські напрямки зовнішньої політики Вашингтона. Зараз Росія не становить для США економічної загрози, торгівля між країнами невелика. Не можу сказати, що американці погодилися з порушенням прав людини в РФ, та їхні надії на зміни в Росії зменшилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден готує промову про роль США у світі

По-третє, у РФ немає можливості демократичної зміни влади на виборах, а Путін залишиться в Кремлі після 2024 року. Тому я й не певен, що буде сильний тиск.

У Москві кажуть, що треба покращувати відносини з США. Але й цього не станеться, бо санкції проти РФ - це ще й спосіб пояснення проблем Росії. Проблеми пояснюються тиском Заходу. А якщо буде "мир і дружба", то можна перейти до ситуації горбачовської перебудови, коли в країні було все кепсько, а зовні - дружба.

Повний текст інтерв'ю читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Хто буде суперниками та союзниками Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути