середа, 16 липня 2008 11:55

Ходорковський зважився просити про звільнення

Адвокати колишнього глави нафтової компанії "ЮКОС" Михайла Ходорковського, що відбуває восьмилітній термін по звинуваченню у фінансових махінаціях, подали прохання про його умовно-дострокове звільнення (УДЗ). За словами адвоката Юрія Шмідта, заява направлена в Інгодінський районний суд Чити, повідомляє агентство "Інтерфакс".

Ходорковський і глава МФО "МЕНАТЕП" Платон Лебедєв в травні 2005 року були засуджені до дев"яти років позбавлення волі в колонії загального режиму. У вересні того ж року термін покарання підприємцям був скорочений до восьми років. Ходорковського і Лебедєва визнали винними в шахрайстві, ухиленні від сплати податків і невиконанні судових рішень, що вступили в законну силу.

Ходорковський був арештований 25 жовтня 2003 року. Таким чином він провів під вартою більше 4,5 років і може просити про дострокове звільнення. Подібна міра застосовується, якщо засуджений проявив розкаяння в досконалих злочинах і показав зразкову поведінку в ході відбування покарання. Проте Ходорковський не визнав себе винним, і, крім того, отримав декілька дисциплінарних стягнень, більшість з яких були оскаржені його захистом.

За словами Шмідта, оскільки заява на УДО подана від імені Ходорковського його захистом, то від самого засудженого не вимагається "ні розкаяння, ні навіть визнання провини".

Тим часом на розгляд в Держдуму в червні 2008 року були внесені поправки до Кримінального кодексу, які передбачають прирівнювання одного дня перебування у СІЗО до суду до півторьох днів відбування терміну в колонії загального режиму. У разі ухвалення цих поправок термін ув"язнення Ходорковського у першій справі закінчиться в 2009 році.

Подібний розвиток подій стосується і Платона Лебедєва, який був затриманий в липні 2003 року. Про те, чи подавав колишній глава "Менатепа" прохання про УДЗ, поки невідомо.

У грудні 2006 рік Ходорковський і Лебедєв були переведені з місць позбавлення волі в читинське СІЗО, де в лютому 2007 року їм були пред"явлені нові звинувачення в розкраданні акцій Східної нафтової компанії (СНК) і майже 350 мільйонів тонн нафти, а також в легалізації отриманих коштів на суму більше 850 мільярдів рублів.

Адвокати і самі фігуранти справи назвали нові звинувачення абсурдними, а приведені цифри фантастичними. Проте, у разі визнання Ходорковського і Лебедєва винними в нових злочинах їм загрожує залишитися за гратами ще на 22 роки.

На даний момент термін перебування в читинському СІЗО їм продовжений до 2 серпня 2008 року. Крім того, в кінці червня їм було пред"явлене для ознайомлення нове формулювання звинувачення, в яке, на думку адвокатів, були внесені лише незначні зміни.

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський зважився просити про звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути