Ексклюзиви
понеділок, 17 серпня 2015 13:33

Херсонці створили інтерактивну карту "ленінопаду"

Херсонці створили інтерактивну карту "ленінопаду"
Фото: УІНП

Херсонські активісти створили інтерактивну карту, за допомогою якої відслідковують процес позбавлення області від монументів часів тоталітаризму.

 

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

В області демонтували 39 пам'ятників Леніну за останні півтора року. Дотепер на Херсонщині залишається щонайменше 43 пам'ятники Леніну.

На карту нанесені маячки, завдяки яким кожен може дізнатись, коли, де і як пам'ятник демонтували на Херсонщині. Синім позначили "Ленінів", жовтим — пам'ятники іншим комуністичним лідерам.

Крім того, на карті вказано й досі не знесені монументи: червоним - пам'ятники Леніну, блідо-рожевим - іншим більшовицьким окупантам. У синьому колі - пошкоджені тоталітарні монументи.

Рясний "ленінопад" на Херсонщині стартував на початку 2014 року, одночасно із подіями Революції Гідності. Найсвіжіший демонтаж "вождя" відбувся 8 серпня у містечку Велика Лепетиха. Також демонтували понад десять монументів іншим більшовицьким діячам.

У районних центрах Скадовськ, Великоолександрівка, Верхній Рогачик, Нижні Сірогози, Іванівка ще досі є монументи "Іллічу".

Як відомо, 21 травня 2015 р. набули чинності декомунізаційні закони, згідно яких в Україні відкрито доступ до архівів тоталітарної доби, а радянська символіка заборонена і має бути усунена з публічного простору. Зокрема, пам'ятники та зображення радянських керівників, починаючи від секретаря райкому, працівників каральних органів — ГПУ, НКВД, КҐБ та осіб, причетних до встановлення тоталітарної влади та окупації.

Зараз ви читаєте новину «Херсонці створили інтерактивну карту "ленінопаду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути