Ексклюзиви
пʼятниця, 14 листопада 2008 14:17

ХАМАС в 2006 році був готовий визнати Ізраїль

Глава радикального ісламського руху Ісмаїл Ханія ще влітку 2006 року, через кілька місяців після перемоги Хамаса на парламентських виборах в Палестинській автономії, написав лист Джорджу Бушу, в якому виразив готовність укласти довготривале перемир"я з Ізраїлем і погодився на кордони палестинської держави, що існували до 1967 року, повідомляє ізраїльська  Haaretz.

У розпорядження видання потрапив лист Ханії, який він передав Джорджу Бушу через професора університету Мічігану, фахівця з Близького Сходу Джерома Стрібала (JeromeSegal). Сам Cігал довгий час працював в регіоні і брав активну участь в просуванні процесу мирного врегулювання між ізраїльтянами і палестинцями.

За словами Стрібала, згода Ханії на кордони 1967 року, до того моменту, коли Ізраїль в результаті Шестиденної війни захопив сектор Газа, західний берег річки Іордан і Голанські висоти, defacto означало визнання палестинцями держави Ізраїль. У своєму листі Ісмаїл Ханія також відзначив, що ХАМАС не хоче подальшої ескалації конфлікту.

Він закликав Джорджа Буша відмовитися від бойкоту, який після перемоги Хамаса на парламентських виборах США і низку інших країн оголосили новому палестинському уряду, продовжуючи вважати ХАМАС терористичною організацією. Ханія відзначив, що бойкот тільки погіршить ситуацію і може спровокувати вибух насильства і хаос в регіоні.

Джером Стрібал передав підписаний Ханієй лист адміністрації Джорджа Буша, проте ніякої відповіді на пропозиції ХАМАС так і не було. Нагадаємо, що через рік, в червні 2007 року, ХАМАС зробив військовий переворот в секторі Газа, вигнавши звідти представників палестинського руху ФАТХ, який очолював президент ПА - Махмуд Аббас. Після цього в Палестинській автономії встановилося фактичне двовладдя, а Ізраїль ввів блокаду сектора Газа.

Зараз ви читаєте новину «ХАМАС в 2006 році був готовий визнати Ізраїль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути