середа, 14 травня 2008 19:00

Грузія сподівається на допомогу Європи у питаннях безпеки

Влада Грузії пояснила причини виходу з Угоди про ППО СНД: країна переходить на стандарти НАТО. Сьогодні ж грузинський держміністр з питань реінтеграції Темур Якобашвілі також заявив, що країна змогла уникнути серйозної провокації в Абхазії завдяки втручанню міністра закордонних справ Франції.

"Нещодавно втручанням міністра закордонних справ Франції вдалося уникнути достатньо серйозної провокації, і те, що ми сьогодні живемо мирно, є і його заслугою", - заявив Якобашвілі.

При цьому він не повідомив про деталі, хто і коли планував цю провокацію. Під час дводенного офіційного візиту Якобашвілі зустрівся з керівництвом міністерств оборони і закордонних справ Франції.

"Метою мого візиту було ознайомити їх з нашими міркуваннями і попросити про допомогу. Ми вже перейшли від моральної підтримки до більш дієвої підтримки", - відзначив держміністр Грузії.

У свою чергу, пояснюючи причини виходу Грузії з Угоди про ППО СНД, замміністра оборони Бату Кутелія підкреслив, що Грузія оформила договір з НАТО про обмін інформацією щодо контролю повітряного простору, і це вступило в суперечність із зобов"язаннями, які країна мала за угодою з РФ в рамках СНД.

За його словами, Грузія вже перейшла на стандарти НАТО в питанні контролю повітряного простору, і це означає технічну несумісність з російськими системами ППО.

Нагадаємо, сьогодні МЗС Грузії офіційно заявив про вихід країни з Угоди "Про створення незалежними державами СНД системи протиповітряної оборони".

Раніше Тбілісі ухвалив рішення вийти з російсько-грузинського договору по протиповітряній обороні.

5 травня в МЗС Грузії був викликаний російський консул, якому була вручена нота про вихід Грузії з договору, підписаного в 1995 роки між оборонним відомством Грузії і Міноборони РФ про співпрацю у сфері протиповітряної оборони.

У відповідь міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що рішення Тбілісі є зривом домовленостей про мирне врегулювання конфліктів Грузії з невизнаними республіками, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Грузія сподівається на допомогу Європи у питаннях безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути