Ексклюзиви
субота, 12 липня 2008 10:07

Грузія погрожує збивати російські військові літаки-порушники

Грузія погрожує збивати російські військові літаки-порушники
Грузія пригрозила Росії, що збиватиме її військові літаки у випадку, якщо вони ще раз порушать повітряні кордони країни, пише в суботу газета "Комерсант".

 

З такою пропозицією виступили в п"ятницю грузинські парламентарії, у тому числі і представники опозиційного табору. Зокрема, зампред парламентського комітету з безпеки і оборони Ніка Руруа пообіцяв, що наступного разу, коли російські військові літаки порушать повітряні кордони Грузії, Росії доведеться "збирати їхні уламки".

 

У свою чергу, депутат Георгій Тортладзе закликав звернутися з такою ініціативою до уряду країни, підкресливши, що Грузія має в своєму розпорядженні засоби для того, щоб збивати російські літаки-порушники.

 

Проте, як пише видання, депутати поки не наважуються виступити з офіційним зверненням до керівництва країни. На думку деяких експертів, на даний момент Грузія не може ефективно протидіяти російським військовим літакам. Як пояснив "Комерсантові" грузинський військовий експерт Мурман Купрашвілі, грузинські ВС не можуть використовувати зенітні ракети класу "земля-повітря", оскільки над Грузією проходить одна з найжвавіших трас цивільної авіації в регіоні. А штурмовики Су-25, що знаходяться на озброєнні грузинських ВВС, не можуть здійснювати перехоплення російських літаків, що порушили повітряні кордони держави.

 

Тим часом, в п"ятницю МЗС Грузії зажадав термінового скликання засідання Ради безпеки ООН з тим, щоб обговорити загострення обстановки в зонах грузино-абхазського і грузино-осетинського конфліктів. Зокрема, Грузія призвала міжнародне співтовариство засудити дії Росії в зонах конфліктів, яка, на думку грузинської сторони, намагається спровокувати Грузію на силові акції в Південній Осетії.

 

Крім того, пише газета, в грузинських ЗМІ з"явилася інформація про те, що російська сторона готує план вторгнення в зону конфлікту, а саме в Кодорську ущелину, що знаходиться на території Абхазії і з 2008 року контролюється Грузією. Операція буде проведена як відповідь російських озброєних сил на агресію Грузії по відношенню до Абхазії.

Зараз ви читаєте новину «Грузія погрожує збивати російські військові літаки-порушники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути