пʼятниця, 22 січня 2010 08:50

Грузія остаточно покінчила з членством в СНД

Грузія остаточно покінчила з членством в СНД

Грузія в п"ятницю, 22 січня, покидає Міжпарламентську асамблею СНД і тим самим остаточно розриває всі відносини зі Співдружністю незалежних держав.

Парламент Грузії 14 серпня 2008 року прийняв ухвалу про припинення дії відносно Грузії "Угоди про створення Співдружності незалежних держав". МЗС Грузії 18 серпня 2008 року направив Виконавському комітету СНД ноту, в якій повідомлялося про рішення грузинського парламенту і про вихід Грузії з СНД. Формальна процедура виходу Грузії з СНД завершилася 18 серпня 2009 року.

Як заявили "Інтерфаксу" в апараті грузинського парламенту, вихід Грузії з Міжпарламентської асамблеї СНД 22 січня поточного року був пов"язаний з рішенням низки процедурних питань. Грузинська делегація не приймала участі в роботі МА СНД з серпня 2008 року.

Раніше президент Михайло Саакашвілі заявляв, що вихід Грузії з СНД був пов"язаний "з російською агресією в серпні 2008 року".

Рішення про вихід із співдружності розкритикував посол Грузії в СНД Зураб Хонелідзе. На його думку, через вихід Грузії з СНД виграє тільки Росія, оскільки в цьому випадку вона зможе не брати до уваги багато узятих на себе в рамках СНД зобов"язань.

У свою чергу заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін висловив впевненість в тому, що вихід Грузії з СНД не вплине на роботу Співдружності. Російський дипломат зазначив, що останні роки участь Грузії в СНД була номінальною.

2008 року питання про вихід з СНД піднімала у Україна.

Співдружність незалежних держав була створена в 1991 році, до даного моменту в нього входили 12 держав пострадянського простору. Грузія вступила до СНД в кінці 1993 року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Грузія остаточно покінчила з членством в СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути