пʼятниця, 06 жовтня 2017 10:50

Група "Першого грудня" закликає українців брати відповідальність на себе і не істерити

Група "Першого грудня" закликає українців брати відповідальність на себе і не істерити
Учасники групи "Першого грудня" відзначили, що "українцям важко дається розуміння, що правляча когорта - це лише квінтесенція того, що є в народі"

Група "Першого грудня" закликає українців брати відповідальність за ситуацію в країні на себе, не пручатися реформам і зберігати єдність. Вони наголошують, що здійснення кожної великої справи вимагає духовного змужніння, яке накладає табу на істеричні висновки та занепадницькі настрої. Про це йдеться у Зверненні групи.

Учасники групи наголосили, що українцям важко дається розуміння, що правляча когорта – це лише квінтесенція того, що є в народі. "Якщо в народі домінують рабські й патерналістські інстинкти – ним керуватимуть диктатори. Якщо народ тямить свою гідність і готовий брати на себе відповідальність – ним керуватимуть зразкові демократи. Вибір варіанту для України насправді за нами", — наголошують у Зверненні.

Також моральні авторитети закликали берегти єдність між українцями, адже втративши її, ми не лише не можемо змінити суспільство, а й стаємо легкою здобиччю консолідованого ворога. "Сьогодні ми ще не дійшли до критичної межі, але на цей погибельний шлях, бачиться, уже знову стали. Бо щось надто зачаївся зовнішній ворог, очікуючи, як спрацює його підривна стратегія і українці вкотре погублять себе своїми ж руками", — попереджають у Зверненні.

Ще одним важливим моментом учасники "Першого грудня" вважають важливість відкритості українців до реформ. Адже зараз у народі чиниться шалений спротив реформам: "Ледь не в кожній лікарні формується спротив медичній реформі, ледь не кожен університетський ректор опирається реформі в освіті, а легіони освітян, що вже не спроможні змінити свої професійні навички, грудьми захищають свої корупційні форпости. І так на кожному кроці натикаєшся на непробивну логіку: "Хай міняються вони, а я радше збережу те, що маю".

Група "Першого грудня" знову звертається до українців зі словами: "Відповідальність за своє життя, а отже, його успіх, добробут і щастя нікому не може бути переданою. Ми самі несемо відповідальність за себе".

Це звернення групи – перше після відходу у вічність Блаженнішого Любомира Гузара. Він був становим хребтом Ініціативи "Першого грудня", її духовним орієнтиром, – як і світлої пам'яті Євген Сверстюк та Богдан Гаврилишин. Ці люди були джерелом натхнення для всього нашого народу, і ми просимо Бога воздати їм сторицею за їхню з честю виконану місію. Так, ми всі розуміємо: нам їх бракуватиме. Проте, поряд із тим, ми закликаємо всіх в українському суспільстві підняти естафетні палички, які випали з їхніх рук. Адже головне мотто нашої групи – "піднесення гуманітарно-духовних цінностей над короткозорим економічним зиском та політичною доцільністю" – залишається актуальним і сьогодні.

Повний текст звернення читайте на сайті групи "Першого грудня".

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група "Першого грудня", до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків, має на меті поширювати моральні цінності та сприяти встановлення в країні нових правил.

Зараз ви читаєте новину «Група "Першого грудня" закликає українців брати відповідальність на себе і не істерити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути