Ексклюзиви
субота, 10 травня 2008 19:05

Громадяни М"янми підтримали нову конституцію, схвалену хунтою

Народ М"янми (колишня Бірма) в районах, де в суботу пройшов референдум, переважною більшістю проголосував за ухвалення конституції, без якої країна жила при військовому режимі останні два десятиліття.

Перше за останні 18 років всенародне голосування про ухвалення конституції у М"янмі почалося в суботу.

Представники місцевої влади, які спостерігали підрахунок голосів у ряді виборчих дільниць, повідомили, що в середньому від 80 до 90% громадян підтримали проект конституції.

Водночас опозиціонери правлячої військової хунти вважають, що запропонована народу конституція несправедлива й недемократична. Свідки референдуму також стверджують, що на деяких виборчих дільницях спостерігалося залякування виборців, включаючи накази залишати відбитки пальців на виборчих бюлетенях.

Напередодні референдуму М"янму спіткала велика трагедія - потужний тайфун наніс удар по головному місту Янгону, затопив і знищив цілі поселення в дельті найбільшої в країні річки Іраваді. Уряд заявив про десятки тисяч загиблих і зниклих безвісти, через що в постраждалих районах голосування за конституцією буде відкладено до 24 травня.

Мета референдуму - добитися схвалення народом М"янми нової конституції. Якщо основний закон її буде схвалено, в 2010 році повинні відбутися загальні вибори і введено президентське правління.

Проте опозиційна Національна ліга за демократію (НЛД) та її голова лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чі - донька національного героя і лідера боротьби за незалежність Бірми від британців і японців - відкинули проект конституції як антидемократичний і закликали м"янманців не йти на референдум.

За новою конституцією, 25% місць у парламенті буде зарезервовано за військовими, за що М"янму сильно критикують і на Заході. Проте м"янманські генерали посилаються на те, що М"янма не єдина країна, де частина місць в парламентах відводиться не обираним, а призначеним законодавцям.

Військова влада організувала широку агітаційну кампанію для того, щоб референдум відбувся: всі газети постійно публікували заклики йти голосувати, а телеканал MRTV-3 день за днем передавав музичні кліпи пісень, що спонукали жителів країни схвалити основний закон.

Востаннє у М"янмі голосували в 1990 році, але однопалатний парламент, більшість місць в якому дісталася опозиції, так жодного разу і не зібрався. Влада відмовилася визнати результати виборів під приводом загрози дестабілізації в суспільстві.

На початковому етапі переходу до цивільного правління в країні був скликаний "Національний з"їзд", в якому брали участь більше тисячі делегатів, зокрема від НЛД, але в 1995 році представники цієї партії залишили форум і згодом відмовлялися від запрошення влади продовжити діалог про відродження національної консолідації (reconsolidation). Тому в 2007 році Національний з"їзд, покликаний визначити принципи нової конституції, завершив свою роботу без представників опозиції.

У М"янмі з населенням від 48 до 54 мільйонів людей (дані різняться) проживають понад 130 різних народів, які говорять різними мовами. Її незалежність була проголошена в 1948 році, але незабаром державу охопила громадянська війна.

Армійське керівництво на чолі з Не Віном прийшло до влади у М"янмі в 1962 році, проголосивши "бірманський шлях до соціалізму", що призвело до самоізоляції країни. У червні 1988 року уряд Не Віна пішов у відставку через масові хвилювання, і в той же рік владу знов захопили військові генерали, орієнтуючись на розвиток ринкової економіки, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Громадяни М"янми підтримали нову конституцію, схвалену хунтою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути