Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2011 10:26

Громадські активісти вимагають підняти акциз на тютюн та заборонити рекламу цигарок

Громадські активісти вимагають підняти акциз на тютюн та заборонити рекламу цигарок

Коаліція громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" вимагає від депутатів Верховної Ради ухвалити Закон про обмеження тютюнопаління. Про це активісти заявили на прес-конференції.

Громадські активісти, вчителі та лікарі пропонують парламентарям підняти акциз на тютюн та повністю заборонити рекламу цигарок. А також відновити державну програму по  зменшенню шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення на період до 2012 року.

"Треба вимагати від Верховної Ради повністю заборонити рекламу тютюнових виробів в Україні. Це буде дешевше, аніж відкриття якогось онкологічного чи інсультного центру в областях. Воно не зменшить кількість інсультів чи онкозахворювань населення. Лікування, це без сумнівів, добре, але ж треба займатись і профілактикою", - переконаний Микола Поліщук, нейрохірург, професор та дійсний член-кореспондент Академії медичних наук України.

З його слів, за 5 років Україна з 4-го зайняла 29-е місце в світі за поширеністю тютюнопаління. За цей час на 13% поменшало курців, старших 12 років. Опитавши 8, 5 тис людей, дізнались, що 2005 року щоденно курило 62% чоловіків і 17% жінок. 2010 року серед курців було 45% чоловіків та 9% жінок. Унаслідок цього зменшилась смертність населення.

"Академія медичних наук провела моніторинг, що з 2007 року поменшала кількість інсультів й інфарктів. Мене як члена академії медичних наук дивує, як уряд може зараз розробляти програму здоров'я нації, і ліквідувати при цьому програму щодо шкідливості тютюнопаління. Коли ми вже побачили тенденцію до зменшення смертності, то через 8 років можна чекати зменшення онкозахворювання й раку серед людей молодого й середнього віку", - каже Микола Поліщук.

За інформацією Костянтина Красовського з Українського інституту стратегічних досліджень, в І півріччі 2008 року померло 392 тис українців, а за цей період 2011 року - 344 тис людей.

"Ми відбули на 48 тис похорон менше. Не відомо скільки життів врятувала відмова від паління. Якщо хоча б одне, й то — добре", - підсумував Красовський.

Зараз ви читаєте новину «Громадські активісти вимагають підняти акциз на тютюн та заборонити рекламу цигарок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути