пʼятниця, 19 червня 2009 15:07

Гривні пророкують девальвацію до 9-9,5

Гривні пророкують девальвацію до 9-9,5

Банкіри допускають девальвацію гривні на 1,35-1,85 UAH/USD до 9-9,5 UAH/USD восени.

"Такий варіант (девальвація курсу гривні на безготівковому ринку до рівня 9 UAH/USD) не виключається. Низка факторів, які можуть не допустити цього явища, можуть його й спровокувати", - сказав перший заступник голови правління банку В"ячеслав Юткін.

З його слів, першим фактором, що буде впливати на валютний ринок, це те, наскільки успішною буде реструктуризація корпоративної заборгованості перед зовнішніми кредиторами, яка (заборгованість), за найскромнішими підрахунками, становить близько 12 млрд. доларів.

"Якщо вдасться розстрочити й реструктуризувати заборгованість, то, безумовно, небезпека девальвації гривні буде подолана", - додав банкір.

Дуже важливим фактором, що впливатиме на валютний ринок, також є пожвавлення економіки.

Начальник управління казначейства Індустріалбанку Олександр Фомін вважає, що осінь може виявитися досить тяжким періодом для гривні.

Незважаючи на те, що зниження курсу гривні зробило певний позитивний вплив на баланс експортно-імпортних операцій країни з початку поточного року, а деякі дії НБУ об"єктивно сприяли підвищенню пропозиції на валютному ринку й обмеженню попиту на валюту, залишаються досить складні для вирішення питання, пов"язані з поверненнями корпоративних боргів цього року, а також оплати критичного імпорту.

Фомін також додав, що оскільки пропозиції про реструктуризацію більшої частини корпоративних боргів можуть викликати негативну реакцію західних кредиторів України, а також, беручи до уваги необхідність оплати енергоносіїв у період підготовки до осінньо-зимового періоду на досить велику суму у валютному вираженні, можна припустити, що зростання попиту на валюту в умовах збереження низького рівня активності операцій в основних експортно орієнтованих галузях призведе до зниження курсу національної валюти.

Експерт фінансового ринку Ерік Найман зазначає, що зараз є ймовірність того, що гривня девальвує восени.

"Поки є підстави (що гривня восени девальвує щодо долара), тому що видно, що бюджет накопичує проблеми, й не видно джерела без емісійного покриття дефіциту бюджету. Прогноз МВФ (8,68 UAH/USD в 2009 році) не є останньою інстанцією, тому потрібно говорити про більш реальні величини. Я думаю, що ми досягнемо того піку, що був на початку кризи, це рівень 9,5-10 UAH/USD", - сказав він.

Багато чого також буде залежати від інфляції.

Експерт думає, що сьогодні адекватним є рівень 6,5 UAH/USD, але він не об"єктивний з погляду економіки.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Гривні пророкують девальвацію до 9-9,5». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути