середа, 16 січня 2008 18:22

Грип передається через гроші

Вірус грипу може передаватися через грошові банкноти, пише швейцарська Le Temps з посиланням на дані дослідження вірусологів з Університетської клініки Женеви. Повідомляється, що бактерії грипу, потрапивши на банкноти, живуть на них до 17 днів.

Дослідження було здійснене на прохання одного їх швейцарських банків, назва якого не розголошується.

Банкіри, стурбовані можливістю виникнення пандемії грипу, зокрема пташиного, звернулися до учених і надали для дослідження половинки використаних банкнот.

Дослідники нанесли на банкноти декілька різновидів бактерій грипу, що зберігаються в лабораторії. Бактерії грипу "A" штаму H1N1, схожого з грипом, який спостерігається в Швейцарії цією взимку, і "грипу B" загинули протягом години.

Проте після збільшення концентрації бактерій грипу "А" на банкнотах один з штамів - H3N2 - прожив 24 години, а інший штам - в три рази довше. Крім того, коли бактерії змішуються із залишками назального слизу (соплями), що потрапив на банкноти, термін життя вірусу збільшується до двох з половиною тижнів.

Учені перевірили дані лабораторних досліджень в реальному житті. Для цього були узяті соплі 14 хворих грипом дітей. Бактерії були нанесені на банкноти. У 7 з 14 випадків вірус прожив в середньому більш одного дня; а ще в 30 відсотках випадків - більше двох днів.

Таким чином, на думку керівника дослідження Іва Тома, в процесі вивчення розповсюдження пандемії грипу, грошовим знакам повинна приділятися не менше уваги, ніж ручкам дверей або поручням в автобусах.

"Теоретично, вірус може передатися людям, які тримали в руках заражену банкноту, а потім чіпали руками слизисту оболонку рота або носа", - відзначив Том, проте при цьому визнав, що багато що залежить від вологості і температури навколишнього середовища. Ідеальні, за його словами, умови для виживання вірусу грипу на банкнотах - середня вологість і температура нижчі +10 градусів за Цельсієм, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Грип передається через гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути