субота, 02 вересня 2023 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Гра Росії" – навіщо в Білорусі ядерна зброя і чого намагається досягти Москва

"Гра Росії" – навіщо в Білорусі ядерна зброя і чого намагається досягти Москва
Фото: УНІАН

Начальник головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що буквально кілька днів тому перші ядерні боєголовки були доставлені у Білорусь. Це все "геополітична гра" та засіб "ядерного стримування", наголосив очільник ГУР.

Росія намагається залякати світ і особливо Польщу та країни Балтії. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"Офіційних даних західних розвідок про те, що Росія перемістила тактичну ядерну зброю до Білорусі немає. Так, заявлялися повідомлення, що це можливо сталося. Однак в американській розвідці наголосили, що "в аналітиків немає підстав сумніватися в заяві Путіна, що Росія перемістила першу партію тактичної ядерної зброї". А журналісти посилаються на неназвані джерела. Тому і довіряти стовідсотково цій інформації я би не став. Більш детальної інформації немає. У США наголошують, що продовжують стежити за ситуацією. У західних країн є достатньо можливостей для відстеження переміщення ядерної зброї. Якби це сталося, були би вже чіткі заяви щодо порушення російською стороною договору про нерозповсюдження ядерної зброї. І подвійних трактувань тут не було би", – наголосив Снєгирьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Екстрадиція ухилянтів" – чи зможе влада реалізувати ці плани

Такі дії – це інструмент політичного тиску Росії на Захід, додав експерт.

"Вони дають зрозуміти про можливі сценарії. Тобто фактично лякають світ. Щодо повідомлення Буданова – передача зброї під контроль Білорусі була би порушенням зобов'язання РФ. При чому, сам російський диктатор Путін багато разів казав, що ядерна зброя на території Білорусі буде під російським контролем. В чому сенс всіх цих заяв – нібито не йдеться про порушення договору. Тобто передачі третій країні не буде. Тактична ядерна зброя має обмежений радіус дії. Всі ці заяви по часу збігаються з проведенням на території Білорусі навчань Росії та РБ. Це елемент військового тиску. Росія показує, що розглядає сценарій пробивання "коридору" між Білоруссю та Калінінградською областю. Тоді стає зрозумілим сам факт можливої передислокації – щоб створити умови для успішного наступу. І тут важливо – ПВК "Вагнер" залишається в Білорусі – 4,5 тисячі найманців. Бачимо одразу декілька важелів військово-політичного тиску на Захід", – пояснив Снєгирьов.

Американська розвідка не має підстав сумніватися в тому, що першу партію тактичної ядерної зброї Росія вже доправила до Білорусі.

Російський диктатор Володимир Путін ще у червні заявив, що перші російські ядерні боєголовки доставлено на територію Білорусі. Розвідники не вірять, що білоруський диктатор матиме контроль над арсеналом.

Зараз ви читаєте новину «"Гра Росії" – навіщо в Білорусі ядерна зброя і чого намагається досягти Москва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути