Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 16:12

Горбачов і Валенса стали на захист Ярузельського

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов і колишній президент Польщі Лех Валенса встали на захист генерала Войцеха Ярузельського. Нагадаємо, проти колишнього лідера Польщі Ярузельського у вівторок висунули звинувачення в скоєнні злочинів під час правління в країні "комуністичного режиму". Зокрема, генералові інкримінується введення в 1981 році "військового стану" в країні.

Михайло Горбачов надіслав в Сейм Польщі лист, де висловив підтримку Ярузельському. "Сьогодні - більше чверті століття опісля після відомих польських подій 1981 року - трактувати його роль в подіях того важкого часу в украй упередженому і навіть кримінальному ключі - це, на мій погляд, не що інше, як вельми непривабливе зведення політичних рахунків", - говориться в листі Горбачова.

"Як і багато польських громадян, я напевно знаю, що генерал, а потім і президент Ярузельській вніс незамінний конструктивний внесок до просування до політичного примирення і національної згоди, до першого в Східній Європі безкровного переходу до демократії в Польщі, до отримання нею незалежності і суверенітету", - пише Горбачов.

У свою чергу екс-президент Польщі Лех Валенса в інтерв"ю газеті Corriere della Sera заявив, що "сім"я Ярузельськіх билася за нашу справу, за вільну Польщу". "І він, генерал, в іншій історії і за інших обставин вважався б великою людиною. Ще і тому, що він дуже розумна людина", - додав він.

На думку Валенси, у справі Ярузельського" буде прийняте розумне рішення. "Згідно опитам 50% поляків захоплюються генералом Ярузельськім", - відзначив він.

У 1968 році Ярузельській став польським міністром оборони і брав активну участь у вторгненні військ СРСР і ще трьох країн Варшавського пакту до Чехословаччині. У 1981 році, в розпал революції "Солідарності", він став лідером польської комуністичної партії і прем"єр-міністром і незабаром після цього ввів військовий стан. До 1985 року Ярузельський став президентом і займав цей пост до 1990 року, коли його змінив Лех Валенса.

Він звинувачується в "керівництві злочинною організацією озброєного характеру, що мала на меті скоєння злочинів". Всі документи, пов"язані з цим звинуваченням, направлені прокуратурою до суду Варшави. У випадку, якщо 83-річний Войцех Ярузельській буде визнаний винним, його можуть засудити до 10 років в"язниці, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Горбачов і Валенса стали на захист Ярузельського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути