Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 13:20

Головою Генасамблеї ООН обраний католицький священик

Новим головою Генасамблєї ООН обраний католицький священик з Нікарагуа Мігель д"Еското Брокманн, повідомляє агентство Reuters. У 1980-х роках він працював міністром закордонних справ в сандіністському уряді Даніеля Ортеги, який користувався підтримкою СРСР і Куби. Брокманн активно виступав з критикою зовнішньої політики США і якось назвав тодішнього американського президента Рональда Рейгана "м"ясником".

У своїй вступній промові на новому посту новий голова Генасамблєї заявив, що світу більше всього потрібна любов. Разом з тим він засудив "акти агресії" проти Іраку і Афганістану, але прямо не звинуватив в них США, передає Associated Press. Проте, представник американської дипмісії в ООН Річард Гренелл заявив, що ці "божевільні коментарі неприйнятні" і висловив надію, що Брокманн надалі утримається від подібних розмов і займеться своїми прямими обов"язками.

Голова Генасамблєї ООН, в яку входять 192 держави, має обмежені повноваження. Резолюції Генасамблєї носять рекомендаційний характер, тоді як рішення Ради Безпеки ООН є міжнародними законами. Брокманн вже піддав критиці право вето, яким володіють постійні члени Радбезу США, Велика Британія, Китай, Росія, США та Франція.

Брокманн приступить до виконання обов"язків у вересні 2008 року і проводитиме чергову сесію Генеральної асамблеї. Термін його повноважень обмежений одним роком. Головою Генасамблєї по черзі обираються представники різних регіонів. На цей раз прийшла черга Латинської Америки і Карибського басейну. Право висунути свого представника мали Нікарагуа, Болівія і Парагвай, проте останні дві країни не виставили кандидатур, і тому Брокманн став єдиним претендентом на цю посаду.

Нікарагуанський священик змінить на посту голови Генасамблєї колишнього міністра закордонних справ Македонії Срджана Керіма, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Головою Генасамблеї ООН обраний католицький священик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути