Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2007 13:05

Головну архітектурну нагороду вручили британцеві

 
Лауреатом Прітцкеровської премії за 2007 рік названий британець Річард Роджерс, архітектор лондонського виставкового центру "Купол тисячоліття", співавтор проекту паризького Центру Помпіду. Офіційна церемонія нагородження і вручення чеку на сто тисяч доларів відбудеться в Лондоні 4 червня 2007 року. Жюрі премії вказало на "феноменальну інтерпретацію" Роджерсом модерністського захоплення будівлею як машиною, упором на ясність і прозорість архітектури, гнучкість його проектів. Сам архітектор вважає своєю заслугою "витягання ритму" із структури і компонентів своїх споруд. Він хоче, щоб його запам"ятали по будівлях, "повних світла, легких, гнучких, економічних, таких, що читаються - глядач повинен відразу розуміти, як вони побудовані".

Річарду Роджерсу зараз 73 роки. Він народився у флоренції в сім"ї британського лікаря. Дядьком майбутнього архітектора по батькові був знаний італійський архітектор Ернесто Роджерс). Вчився в Лондоні і в США, в середині 1960-х разом з Норманом Фостером створив своє бюро в Лондоні, але вже в 1967 році партнери розлучилися. У 1971-му Роджерс разом з Ренцо П"яно приступив до проектування нового паризького музею сучасного мистецтва - Центру Помпіду. Абсолютно ні на що не схожа будівля була закінчена у 1978 році (П"яно отримав Прітцкера за нього в 1998-му).

Після французького тріумфу Роджерс створив нове бюро, і за тридцять років побудував десятки відомих будівель, зокрема, хмарочос страхової компанії Lloyd"s, комплекс висоток Кенарі Уорф (обидва - в Лондоні), новий термінал в аеропорту Хітроу, будівлі суду в Бордо і Антверпені, школу Мінамі-ямашито у префектурі Кіото. Найбільший з ще незавершених проектів Роджерса - міжнародний аеропорт Барахас (Мадрид), що будується, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Головну архітектурну нагороду вручили британцеві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути