середа, 03 квітня 2013 15:36

Головного контррозвідника Білорусі звільнили через "справу про три мільярди" - ЗМІ

Головного контррозвідника Білорусі звільнили через "справу про три мільярди" - ЗМІ
ФОТО: newsby.org

Причина звільнення генерал-майора Віктора Вегери з посади першого заступника голови КДБ Білорусі з контррозвідки - можлива негативна роль його і деяких його колег у зв'язку з арештом 3 млрд. дол білоруського походження в банках острова Кіпр, повідомляє інтернет-видання Версії. Про це їм повідомили в спецслужбах РБ.

За версією джерела, в оточенні президента Республіки Білорусь не виключають, що група впливових контррозвідників могла бути причетна до витоку інформації про великі кошти, розміщені на Кіпрі та нібито підконтрольні президенту РБ Олександру Лукашенку, а також його партнерам.

Крім того, за словами співрозмовника, генерал-майор Вегера, ймовірно, примикав до силового клану, який виступав проти призначення російсько-білоруського бізнесмена, власника групи "Уралхім" Дмитра Мазепіна заступником голови уряду РБ.

Як раніше багаторазово повідомлялося в ЗМІ, призначення Мазепіна на віце-прем'єрську посаду планувалося ще в лютому 2013 року, але до цих пір не відбулося.

На думку джерела, слідом за відставкою Віктора Вегери можуть піти й інші кадрові перестановки в системі КДБ РБ.

Як раніше повідомлялося тим же виданням, зараз чиняться спроби повністю або частково перевести згадані $3 млрд з Кіпру в банки Латвії, де у групи "Уралхім" також є великий бізнес.

ЗМІ вважають, що розкриття інформації про реальну участь президента Лукашенка в кіпрських активах, формально підконтрольних "Уралхіму" і його власнику Мазепіну, може стати для білоруського лідера досить болючим. Євросоюз, у свою чергу отримає додатковий важіль тиску на Мінськ, у тому числі в питаннях дотримання прав людини в Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Головного контррозвідника Білорусі звільнили через "справу про три мільярди" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути